Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 24 2014

H σαλαμοποίηση των έργων και το βόλεμα όλων

Το Σύζευξης-ΙΙ είναι ένα έργο αξίας 600 εκατ. ευρώ και στοχεύει στη δημιουργία του τηλεπικοινωνιακού δικτύου του δημοσίου σε 40.000 κτίρια ανά την επικράτεια, εκ των οποίων τα μισά περίπου σχολεία.

Η δημιουργία του δικτύου θα βελτιώσει δραστικά την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών και θα μειώσει το κόστος παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για τα δημόσια ταμεία.

Όμως, η υλοποίησή του κινδυνεύει να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο λόγω της πατέντας των ενστάσεων που χρησιμοποιούν όσοι μένουν έξω για να πιέσουν καταστάσεις ή σε κάποιες περιπτώσεις για να βρουν το δίκιο τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα 140 εκατ. ευρώ από τα 600 εκατ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ του 2007-2013 και οι αναθέσεις γίνονται μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάρουν όλοι μέρος της πίτας και έχουν γίνει ενστάσεις που οδηγούν σε καθυστερήσεις.

Θα αντιπαρέλθουμε τον όποιο κίνδυνο να χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια αν δεν έχει παραδοθεί το έργο έως τα τέλη του 2015. Κι αυτό γιατί υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Κομισιόν και της κυβέρνησης για επέκταση ενός ακόμη έτους, μέχρι τα τέλη του 2016, απ' όσο ξέρουμε.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί μικρογραφία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τέτοια μεγάλα έργα. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο τελικός συμβιβασμός για να προχωρήσουν τα έργα περιλαμβάνει τη «σαλαμοποίηση» για να μπουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και να αποσυρθούν οι ενστάσεις.

Αντίθετα, για τα υπόλοιπα 460 εκατ. ευρώ του Σύζευξης ΙΙ που αφορούν υπηρεσίες παίρνουν κομμάτι όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και δεν υπάρχουν αντιδράσεις.

Η πατέντα της σαλαμοποίησης των έργων, π.χ. οδικά, μπορεί να ευνοεί κάποιους, όμως συχνά δεν ευνοεί την ποιότητα του έργου, τους χρήστες των υπηρεσιών και τους φορολογούμενους.

Κάποτε λοιπόν θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος. Άλλες χώρες το έχουν κάνει. Το ίδιο μπορεί να γίνει στην Ελλάδα.

Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε την πυρίτιδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v