Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 27 2015

Γιώργο, κι όμως λεφτά υπήρχαν!

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει μείνει στη μνήμη πολλών για την φράση «λεφτά υπάρχουν».

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει ισχυρισθεί στο παρελθόν ότι αναγκάσθηκε να βάλει την χώρα στο πρόγραμμα διάσωσης των ΕΕ και ΔΝΤ για να αποτραπεί η καταστροφή που θα έφερνε μια άτακτη χρεοκοπία.

Η αδυναμία πληρωμής λήξεων ομολόγων, άλλων χρεογράφων και τόκων τον Μάιο του 2010 έπαιξε ρόλο κλειδί σ' εκείνη την απόφαση που έμελλε να χαράξει την μοίρα της Ελλάδας.

Πριν μερικούς μήνες ρώτησα τον τότε επικεφαλή του ΟΔΔΗΧ Πέτρο Χριστοδούλου, πόσα λεφτά έλειπαν εκείνο τον Μάιο και μου είχε απαντήσει 10 με 13 δισ. ευρώ χωρίς να είναι σίγουρος για το ακριβές ποσό.

Όμως, εκείνη την περίοδο, το 30% και πλέον των λήξεων ομολόγων κ.τλ. ήταν σε ελληνικά χέρια. Αν λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες, Αμοιβαία Κεφάλαια, ασφαλιστικές εταιρείες κ.τλ. ανανέωναν τα ομόλογα που είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους και έληγαν εκείνο τον μήνα, το πραγματικό ποσό που έλειπε πλησίαζε τα 9 δισ. ευρώ στη χειρότερη περίπτωση και τα 7 δισ. στη καλύτερη.

Ακόμη, στα τέλη του 2009, τα ρευστά διαθέσιμα στο Κοινό Ταμείο της ΤτΕ πλησίαζαν τα 9 δισ. ευρώ σύμφωνα με αξιόπιστο άτομο που γνωρίζει. Είναι τα λεφτά που χρησιμοποιεί το κράτος από το καλοκαίρι του 2014 για να κλείσει το σημερινό χρηματοδοτικό κενό.

Δεν νομίζω ότι το ποσό είχε διαφοροποιηθεί σημαντικά μέχρι τον Μάιο του 2010.

Επιπλέον, υπήρχαν καταθέσεις κρατικών οργανισμών και άλλων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις τράπεζες όπως συμβαίνει σήμερα. Όμως, όλα αυτά τα δισ. ευρώ δεν χρησιμοποιήθηκαν για να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις του κράτους τον Μάη του 2010 αν και είμαι πεπεισμένος ότι υπήρχαν.

Μπορεί να μην έσωναν στο τέλος την παρτίδα και να έμπαινε η χώρα σε μνημόνιο. Όμως, η Ελλάδα θα αγόραζε χρόνο για να προετοιμασθεί καλύτερα για την επόμενη μέρα αν το είχε κάνει.

Δεν ήξεραν στη Τράπεζα της Ελλάδος και στο υπουργείο οικονομικών για τις καταθέσεις των φορέων στις ελληνικές τράπεζες, το Κοινό Ταμείο κ.τλ.;

Αν το γνώριζαν γιατί δεν κινητοποιήθηκαν όπως γίνεται σήμερα για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Μάη του 2010 και να αποφύγει η Ελλάδα το πρόγραμμα;

Όλα δείχνουν ότι λεφτά υπήρχαν για να θυμηθούμε τον ΓΑΠ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v