Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 8 2015

Το ξεπούλημα των κινεζικών μετοχών μειώνει τον κίνδυνο του Grexit;

Το καλοκαίρι του 2012 όταν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ήταν μια πραγματική απειλή, η Κίνα είχε αναλάβει δράση για να μην συμβεί.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός είχε μεταφέρει στη κ. Μέρκελ την θέση της χώρας του, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με την Ευρωζώνη και στις κινεζικές επενδύσεις στη Γηραιά Ηπειρο σύμφωνα με διαρροές και δημοσιεύματα στον Τύπο.

Το φάντασμα του Grexit έχει ξανακάνει την εμφάνισή του μετά το χθεσινό τελεσίγραφο που επέδωσαν οι υπόλοιποι ηγέτες της ευρωζώνης στον Ελληνα πρωθυπουργό. Δεν είναι γνωστό αν η κυβέρνηση της Κίνας έχει κάνει ή προτίθεται να κάνει κάποια ανάλογη κίνηση τις επόμενες μέρες. Ομως, το ξεπούλημα των κινεζικών μετοχών και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων δημιουργεί πονοκέφαλο στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Γι' αυτό το λιγότερο που θα ήθελαν όλοι είναι να δημιουργηθεί άλλη μια εστία κινδύνου σαν αυτή που θα δημιουργήσει ένα Grexit.

Δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος του Grexit δεν υφίσταται. Ομως, κανένας δεν θα ήθελε να συνυπάρχουν δυο μεγάλες εστίες αναταραχής την ίδια χρονική στιγμή στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v