Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 7 2015

Η ύφεση «χτύπησε» το... λίπασμα στα σιτηρά

Μειωμένη κατά 20% με 30% εκτιμάται πως ήταν η φετινή κατανάλωση λιπασμάτων στα σιτηρά, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου. Κάπου 680 χιλ. τόνοι λίπασμα καταναλώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, εκ των οποίων 200 χιλ. τόνοι κατευθύνονται στα σιτηρά.

Οι παράγοντες χρεώνουν τη μείωση στην οικονομική ύφεση, που έκανε αρκετούς γεωργούς απρόθυμους να χρησιμοποιήσουν λίπασμα στη φάση της βασικής λίπανσης. Το ύψος της κατανάλωσης λιπάσματος διαφοροποιείται αναλόγως της γεωγραφικής περιοχής, με τις πιο πλούσιες, π.χ. Θεσσαλικός κάμπος, να απορροφούν μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με άλλες, λένε.

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η μείωση των εισαγωγών λιπασμάτων, που δεν συνδέεται με τα capital controls όπως θα περίμεναν πολλοί, αλλά με μια ντιρεκτίβα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την ντιρεκτίβα που ανακλήθηκε αργότερα, το λίπασμα δεν θα έπρεπε να εμπεριέχει νιτρικό άζωτο, γιατί θεωρήθηκε ότι έχει δυσμενή επίπτωση στα υπόγεια νερά.

Η ντιρεκτίβα, η οποία έχει ανακληθεί, έπιασε απροετοίμαστους τους εισαγωγείς ενώ φαίνεται πως ευνόησε την Ελληνικά Λιπάσματα-ELFE, που παρήγε λίπασμα με άζωτο σε αμμωνιακή μορφή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v