Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 22 2016

H Παγκρήτια, η Βρετανίδα διαχειρίστρια και τα NPLs

Πριν λίγο καιρό, ο εγχώριος Τύπος αναπαρήγαγε ρεπορτάζ της Wall Street Journal και του Reuters, σύμφωνα με τα οποία η Αμάντα Στέβλεϊ, διαχειρίστρια ενός εξειδικευμένου fund, του PCP Capital Partners, ενδιαφέρεται για την Παγκρήτια Τράπεζα και τα ελληνικά προβληματικά δάνεια.

Μάλιστα, η Στέβλεϊ, για την οποία οι γνώμες στο Citi του Λονδίνου διχάζονται, είχε κάνει δηλώσεις στο Reuters, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της.

Η WSJ ανέφερε, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή, ότι η PCP έχει ήδη εγκαταστήσει ομάδα διαχείρισης στην Ελλάδα.

Η ίδια φημίζεται για τις επαφές που έχει με πλούσιους Αραβες και τις διαμεσολαβητικές της προσπάθειες στην απόκτηση της ομάδας της Manchester Citi από τον σεΐχη Μανσούρ του Αμπου Ντάμπι το 2008 και την επένδυση αρκετών δισ. από Αραβες στην τράπεζα Barclays, όταν η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση ήταν στο απόγειό της.

Με κάποια καθυστέρηση, προσπαθήσαμε να μάθουμε αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο ζήτημα της Παγκρήτιας, που θα χρησιμοποιείτο ως όχημα για την αγορά ελληνικών προβληματικών δανείων έως 2 δισ. δολαρίων.

Όμως, ούτε ο ξένος χρηματοοικονομικός σύμβουλος, ούτε η διοίκηση της Παγκρήτιας φέρονται να έχουν γίνει αποδέκτες κάποιας πρότασης ή επαφής από την ίδια ή το PCP. Μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον.

Πιθανόν να έχουν έλθει σε επαφή με κυβερνητικό ή κυβερνητικά στελέχη, είναι μια άλλη εξήγηση.

Εξαγορά μέσω ανακεφαλαιοποίησης της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας από το fund της PCP Capital Partners και εν συνεχεία εξαγορά μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας ενυπόθηκων μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι 2 δισ. δολάρια, αναφέρει το σενάριο στην ιστοσελίδα της WSJ.com.

Το σενάριο το αποδίδει η WSJ σε ανώνυμες πηγές. Πιο συγκεκριμένα, η PCP Capital, ένα εξειδικευμένο fund, το οποίο το διαχειρίζεται η Αμάντα Στέβλεϊ (χρηματοοικονομικό στέλεχος γνωστό για τις διασυνδέσεις του με funds με έδρα στο Abu Dabhi, στοχεύει να ηγηθεί στην ανακεφαλαιοποίηση της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές της WSJ).

Η μικρή συνεταιριστική τράπεζα θα χρησιμοποιηθεί ως «όχημα» για να αγοράσει περιουσιακά (assets) στοιχεία που οι υπόλοιπες τράπεζες θα θελήσουν να πωλήσουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Η κίνηση να εισέλθει η PCP στην ελληνική αγορά, αναφέρει η WSJ, υποστηρίζεται από εγχώριους επενδυτές, ανέφερε η ανώνυμη πηγή του αμερικανικού πρακτορείου, ενώ δεν μπόρεσαν να έχουν απάντηση από τη διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Η κ. Στέβλεϊ (που κατάφερε να συγκεντρώσει 3,5 δισ. στερλίνες από το Aμπου Ντάμπι για να τις επενδύσει στην Barclays PLC στο απόγειο της χρηματοοικονομικής κρίσης) έχει ήδη εγκαταστήσει ομάδα διαχείρισης στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανώνυμη πάλι πηγή της WSJ που γνωρίζει καλά το θέμα.

Η PCP θα συνεργαστεί με μία ελληνική ομάδα για να μαζέψει ή να αναδιαρθρώσει τα δάνεια, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v