Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 2 2016

Η Λαγκάρντ, ο Τόμσεν και το Eurogroup του Μαΐου

Σε συνέντευξη που έδωσε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, επειδή δεν ικανοποιούνται δύο απαιτήσεις.

Οι μεταρρυθμίσεις και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όλα αυτά δεν μπορεί παρά να φέρουν στο μυαλό τι συνέβη στο κρίσιμο Eurogroup του περασμένου Μαΐου. Η κ. Λαγκάρντ είχε ανειλημμένη υποχρέωση στο Καζακστάν και την εκπροσώπησε στις Βρυξέλλες ο γνωστός μας Πόουλ Τόμσεν.

Λίγο πριν το Eurogroup διέρρευσε έγγραφο του ΔΝΤ που ασκούσε έντονη κριτική στην ΕΕ για τις θέσεις της αναφορικά με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα ως προς το ΑΕΠ.

Αυτός ήταν ο λόγος που πολλοί εξεπλάγησαν όταν έγινε γνωστό πως το ΔΝΤ αποδέχθηκε τις θέσεις των Ευρωπαίων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όταν μια δημοσιογράφος ρώτησε σχετικά τον κ. Τόμσεν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο τελευταίος προσπάθησε να δικαιολογηθεί για την αναδίπλωση, αναφερόμενος στη μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που το ίδιο θα ετοίμαζε.

Η απάντηση του κ. Τόμσεν προκάλεσε τον εκνευρισμό του κ. Ντάισελμπλουμ. Ο τελευταίος τού απάντησε ότι το ΔΝΤ είχε συμφωνήσει με τα προτεινόμενα μέτρα αναδιάταξης του χρέους στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προηγουμένως.

Δημοσιεύματα ήθελαν τον κ. Τόμσεν να είχε επικοινωνήσει εκείνη τη νύχτα με την κ. Λαγκάρντ στο Καζακστάν, για να πάρει την έγκρισή της κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup.

Θυμίζουμε όλα αυτά γιατί η ζωή κάνει κύκλους. Οταν ξανατεθεί το ζήτημα των ελληνικών πρωτογενών πλεονασμάτων, το ΔΝΤ μπορεί να νήψει εκ νέου τας χείρας του.

Με άλλα λόγια, να αποδεχθεί τις ευρωπαϊκές θέσεις με αντάλλαγμα τα μέτρα που η ΕΕ θα λάβει για την αναδιάταξη του χρέους μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v