Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 9 2016

H Goldman Sachs, o Μπαρόζο και η ηθική

Η ανάληψη υψηλόβαθμης θέσης στην Goldman Sachs από τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Εμανουέλ Μπαρόζο, τον περασμένο Ιούλιο, συνεχίζει να προκαλεί διαμαρτυρίες.

Οι επικριτές του Μπαρόζο θέτουν το θέμα των ηθικών στάνταρ, αφού δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι έκανε κάτι παράνομο.

Αλλωστε, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Κομισιόν τήρησε τον όρο του συμβολαίου του να μην πάει να εργασθεί κάπου αλλού για 18 μήνες αφότου έληξε η θητεία του.

Το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις γιατί η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη Έμιλι Ο'Ρίλι έστειλε επιστολή στον νυν πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ γι' αυτό, θέτοντας διάφορα ζητήματα.

Η ανησυχία και ο προβληματισμός είναι εύλογοι, γιατί ο κ. Μπαρόζο έχει δηλώσει δημοσίως πως θα συμβουλεύει για το Brexit. O Πορτογάλος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις υψηλές γνωριμίες του στους κόλπους της ΕΕ προς όφελος των νέων εργοδοτών του.

Μάλιστα, η Transparency International έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών για να στερηθεί ο κ. Μπαρόζο τη σύνταξη που δικαιούται από την ΕΕ.

Οι υπογραφές έχουν ήδη ξεπεράσει τις 60.000.

Φυσικά, ο Μπαρόζο δεν είναι ο μοναδικός κοινοτικός αξιωματούχος που πήγε να δουλέψει για την αμερικανική τράπεζα ή δούλευε γι' αυτή.

Ο Μάριο Ντράγκι ήταν υπάλληλος της Goldman Sachs, πριν αναλάβει καθήκοντα προέδρου στην ΕΚΤ. 

Τίθεται λοιπόν θέμα ηθικής, αφού η πρόσληψη είναι νόμιμη. Ισως λοιπόν το τίμημα της «ανηθικότητας» θα πρέπει να αυξηθεί, για να αποθαρρυνθούν άλλοι αξιωματούχοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του κ. Μπαρόζο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v