Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 1 2017

Η δραχμή και ο Βολταίρος

Ο Γάλλος φιλόσοφος Βολταίρος φέρεται να έχει πει, αν και κάποιοι το αμφισβητούν, «διαφωνώ με αυτό που λες αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες».

Η φράση μάς ήρθε στο νου βλέποντας τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού κ. Ξυδάκη για τη δραχμή.

Ακόμη κι αν διαφωνεί κάποιος με τον κ. Ξυδάκη ή οποιονδήποτε άλλο πολιτικό ή μη σε κάποια θέματα, οφείλει να υπερασπισθεί το δικαίωμά του να εκφράζει την άποψή του. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι ευρεία, ήρεμη συζήτηση επί της ουσίας για τα συν και πλην του ευρώ ή της δραχμής δεν έχει γίνει, εκτός από λίγες φορές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουμε ανταλλαγή συνθημάτων και επιχειρημάτων άνευ ουσίας, ιδίως από την πλευρά των υποστηρικτών της δραχμής, που έχουν αποτύχει ως σήμερα να υποστηρίξουν τεχνοκρατικά τις απόψεις τους.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσει κάθε συζήτηση για το θέμα, επειδή αυτό ενοχλεί την πλειοψηφία ή θεωρητικά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην οικονομία.

Στις ΗΠΑ, η αστυνομία προστατεύει  τις διαδηλώσεις ολιγάριθμων στελεχών της Κου-Κλουξ-Κλαν που έχει διαπράξει εγκλήματα, περιφρουρώντας το συνταγματικό δικαίωμά τους.

Στην Ελλάδα, θα πρέπει να μάθουμε να περιφρουρούμε το δικαίωμα όλων να εκφράζουν την άποψή τους.

Ακόμη κι αν ενοχλεί την πλειοψηφία. Αυτό ισχύει για τη δραχμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v