Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 6 2017

Αγρότες: Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου

Εχει γίνει πλέον συνήθεια.

Ιανουάριος-Φεβρουάριος με μπλόκα, αποκλεισμούς εθνικών οδών, τελωνείων, από αγρότες που διεκδικούν διάφορα.

Κατά σύμπτωση, η αγωνιστική διάθεση της αγροτιάς εξαντλείται στις αρχές Μαρτίου, που πρέπει να επιστρέψουν στα χωράφια και δεν υπάρχει τους επόμενους μήνες του χρόνου.  

Πέρυσι, τέτοια εποχή περίπου, ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης είχε δηλώσει ότι το 88% των αγροτών δηλώνουν εισόδημα μικρότερο από 5.000 ευρώ (εισοδήματα του 2014).

Η κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν ότι οι αγρότες δικαιούνται το αφορολόγητο των μισθωτών, που φθάνει τις 8.900 ευρώ περίπου. Το αποτέλεσμα είναι να μην πληρώσει η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών ούτε ένα ευρώ σε φόρο εισοδήματος για τα περσινά εισοδήματα.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών καλείται να πληρώσει περισσότερους φόρους.  

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε πως μόνο το 3%-4% των αγροτών επιβαρύνεται από το νέο φορολογικό πλαίσιο και πρόκειται  για παραγωγούς  που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ. Αντίθετα, οι υπόλοιποι αγρότες πληρώνουν λιγότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως οι ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να καταβάλουν οι αγρότες είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, αλλά «η φορολογική ελάφρυνση υπερκαλύπτει το επιπλέον ποσό που καλούνται να καταβάλουν».

Με αλλά λόγια, οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι μεγαλύτερες από την επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών. Ο κ. Αποστόλου δεν είπε πως οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Κάθε επαγγελματική ομάδα έχει το δικαίωμα να διεκδικεί χαμηλότερους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. Όμως, καλό θα ήταν να υπάρχει συναίσθηση των γενικότερων οικονομικών συνθηκών και της κατάστασης των άλλων.

Η ενημέρωση του κοινού για τη φορολογία και τις εισφορές των αγροτών και των υπολοίπων, π.χ. μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, θα έλυνε πολλές απορίες και θα βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v