Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 20 2017

Η ισότητα ανδρών-γυναικών στον ΟΟΣΑ και η Ελλάδα

Ο δείκτης "glass-ceiling index" του Economist δείχνει ότι η βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσης, εργασίας των γυναικών σε σύγκριση με τους άνδρες στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει παρουσιάσει μικρή βελτίωση την τελευταία δεκαετία.

Ο δείκτης είναι σύνθετος και λαμβάνει υπόψη τον μισθό, τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, τα δικαιώματα της μητρότητας και της πατρότητας, τα κόστη φροντίδας των παιδιών, η αντιπροσώπευση των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις κ.τ.λ.

H Ισλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Φινλανδία είναι οι χώρες όπου το χάσμα ανδρών-γυναικών είναι το μικρότερο ενώ η Ιαπωνία, η Τουρκία και η Νότιος Κορέα καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις, κοινώς οι γυναίκες έχουν λιγότερα δικαιώματα σε σύγκριση με τους άνδρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε στο 63% κατά μέσο όρο το 2015 σε σύγκριση με το 60% που ήταν το 2005, ενώ των ανδρών παρέμεινε σταθερό στο 80% ολόκληρη την περίοδο.

Στο θέμα των μισθών, οι γυναίκες πληρώνονται κατά 15% λιγότερο κατά μέσο όρο σε σχέση με τους άνδρες στον ΟΟΣΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά των μισθών μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ελλάδα είναι μικρότερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και τις περισσότερες άλλες χώρες.

Ομως, το ποσοστό των υψηλόβαθμων θέσεων σε επιχειρήσεις που κατέχουν γυναίκες στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο του Οργανισμού και το τρίτο χειρότερο στη γενική κατάταξη. Ακόμη και η Τουρκία είναι πάνω από την Ελλάδα με βάση το συγκεκριμένο κριτήριο.

Το ίδιο ισχύει για το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν έδρες στο κοινοβούλιο αφού η Ελλάδα κατέχει την 6η χειρότερη θέση στη γενική κατάταξη, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται ένα σκαλί πιο κάτω.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v