Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 16 2017

Ο Μακρόν, ο Αλέξης, oι φιλίες και τα... συμφέροντα

Oταν ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τη Γαλλία πριν από μερικά χρόνια ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, είχε αποδώσει τον χαρακτηρισμό «Ολανδρέου» στον Φρανσουά Ολάντ, για να τον συνδέσει με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Όμως, ο κ. Ολάντ, ως πρόεδρος της Γαλλίας, αποδείχθηκε ο στενότερος σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης υπό τον κ. Τσίπρα και της χώρας γενικότερα.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θεωρείται πως βρίσκεται ιδεολογικά πιο κοντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος είναι επίσης ευρωπαϊστής και υποστηρικτής κάποιων πολιτικών σε επίπεδο Ευρωζώνης, που ευνοούν σε κάποιες περιπτώσεις την Ελλάδα.

Αν ο κ. Μακρόν τα καταφέρει καλύτερα στη Γαλλία απ’ ό,τι ο Ολάντ και ενισχύσει τις μετοχές του σε επίπεδο ευρωζώνης και έναντι της Γερμανίας, θα μπορούσε να περάσει κάποιες πολιτικές που ευνοούν την Ελλάδα.

Επομένως, ο νέος Γάλλος πρόεδρος θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο αποτελεσματικός σύμμαχος της Ελλάδας σε σύγκριση με τον κ. Ολάντ.

Από τη στιγμή που συνομιλητής του κ. Μακρόν θα είναι ο κ. Τσίπρας -τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα-, οι δύο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε κάποιες κοινά αποδεκτές πολιτικές και ο νέος Γάλλος πρόεδρος να αποδειχθεί πολύ πιο χρήσιμος στον Ελληνα πρωθυπουργό σε σύγκριση με τον Ολάντ.

Ας μην ξεχνάμε πως στην πολιτική υπάρχουν μόνο συμφέροντα, όχι φιλίες. Φυσικά, αν μπορούσαν να συνδυασθούν τα δύο, θα ήταν ακόμη καλύτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v