Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 9 2017

Το «κούρεμα» του PSI και ο Αυστριακός μικροομολογιούχος

Το PSI έχει καταγραφεί ως η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην ιστορία. Δικαιολογημένα. Το PSI οδήγησε σε μείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ περίπου σε ονομαστικούς όρους, όταν έγινε το 2012, και των τόκων που πληρώνει η Ελλάδα ετησίως για την εξυπηρέτηση του χρέους κατά μερικά δισ. ευρώ.

Ομως, οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που προέκυψαν μετά το «κούρεμα» των ομολόγων τα οποία είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους περιόρισαν τη μείωση του χρέους κοντά στα 60 δισ. ευρώ περίπου.

Ανάμεσα στους μεγάλους χαμένους του PSI ήταν οι ιδιώτες ομολογιούχοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που πίστεψαν στη φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους και έχασαν πολλά λεφτά.

Αν και το PSI έχει ολοκληρωθεί, οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης δικαστικής νίκης όσων έχουν στραφεί εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Κι αυτό γιατί θα δημιουργήσει δικαστικό προηγούμενο, αναγκάζοντας την Ελλάδα να τους αποζημιώσει.

Αυτός είναι ο λόγος που η ελληνική πλευρά δίνει το παρών σε δίκες στο εξωτερικό, ακόμη κι αν αφορούν μικρά ποσά της τάξης των 35 χιλ. ευρώ που ζητά μικροομολογιούχος, όπως συνέβη στην Αυστρία.

Η απόφαση του Αυστριακού δικαστή αναμένεται με ενδιαφέρον.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v