Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 14 2017

Οι Κινέζοι κάνουν μπίζνες με τα ελληνικά μάρμαρα

Η ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας σε άλλες χώρες σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών των καυσίμων -παρά την ανάκαμψη του 2017- και το σχετικά αδύναμο δολάριο έχουν τονώσει τις εξαγωγές ελληνικού μαρμάρου.

Ο κλάδος δεν είναι ο πλέον προβεβλημένος, όμως πάει καλά σε γενικές γραμμές, παρά το γεγονός ότι μικρές εταιρείες έχουν κλείσει.

Δύο ξένες αγορές στις οποίες οι ελληνικές εταιρείες έκαναν και κάνουν δουλειές είναι η Κίνα και οι αραβικές χώρες του Κόλπου. Εκείνο που εντυπωσιάζει τους μη γνωρίζοντες είναι τι κάνουν οι Κινέζοι.

Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι πλοία που έφερναν προϊόντα στην Ελλάδα  θα έφευγαν άδεια πίσω στην Κίνα, κάποιες κινεζικές εταιρείες διαπίστωσαν πως υπήρχαν ευκαιρίες στα μάρμαρα.

Αρχισαν λοιπόν να αγοράζουν ακατέργαστο μάρμαρο από την Ελλάδα και το μετέφεραν στην Κίνα.

Εκεί το επεξεργάζονταν, εκμεταλλευόμενες το φθηνό εργατικό δυναμικό τους και εν συνεχεία το επανεξήγαγαν σε τρίτες χώρες.

Ανάμεσα στις τελευταίες ήταν οι αραβικές χώρες του Κόλπου, όπου υπάρχει ζήτηση για λευκό μάρμαρο, λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Εφθασαν λοιπόν οι εγχώριες εταιρείες να ανταγωνίζονται τις κινεζικές που εμπορεύονταν το ελληνικό μάρμαρο.

Φυσικά, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι οι αγορές ελληνικού ακατέργαστου μαρμάρου από Κινέζους βοήθησαν κάποιες εγχώριες εταιρείες  μαρμάρου να σταθούν στα πόδια τους καλύτερα, τονίζουν οι επαΐοντες του κλάδου.       

H παλιά οικονομία ξαναχτυπά λοιπόν, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος, από τη στιγμή που ο κλάδος του μαρμάρου ανήκει εκεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v