Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 18 2017

Η τουρκική λίρα, το «τόξο» της Airbnb και τα ακίνητα

Ενας με δύο ενδιαφερόμενους στους 10 για αγορά ακινήτων στην ελληνική πρωτεύουσα είναι ξένος, π.χ. Κινέζος, Ρώσος, Λιβανέζος, Ισραηλινός και το τελευταίο εξάμηνο, Τούρκος.

Ο βασικότερος λόγος που οι γείτονες δείχνουν ενδιαφέρον για ακίνητα στην Ελλάδα είναι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Κοινώς, θέλουν να προστατεύσουν τα χρήματά τους, κάνοντας μια επένδυση σε ισχυρό νόμισμα όπως το ευρώ.

H ισοτιμία της τουρκικής λίρας προς το αμερικανικό δολάριο ήταν στο 2,9 περίπου στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και την Παρασκευή έκλεισε στο 3,8, που μεταφράζεται σε υποτίμηση της τάξης του 30% και άνω.

Ορισμένοι επιδιώκουν να πάρουν μ’ αυτό τον τρόπο βίζα διαμονής, όμως ο βασικός λόγος που επιχειρηματίες και άλλοι θέλουν να τοποθετηθούν σε ακίνητα είναι επενδυτικός. Χωρίς να αποκλείονται κι άλλοι λόγοι, αφού οι άνθρωποι είναι σαφώς εναντίον του Ερντογάν όπως αναφέρουν Ελληνες συνομιλητές τους.

Το ισχυρό τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας και οι ενοικιάσεις τύπου Airbnb καθιστούν μια τέτοια τοποθέτηση πιο ελκυστική. Δεν είναι τυχαίο ότι κοιτάζουν ακίνητα σε περιοχές των Αθηνών που ανήκουν στο λεγόμενο τόξο των Airbnb, δηλαδή εκεί που τέτοιου είδους ενοικιάσεις λαμβάνουν χώρα.

Φυσικά, οι αριθμοί των Τούρκων ενδιαφερομένων δεν είναι μεγάλοι ακόμη.

Όμως, αφενός ισχύει πως τρώγοντας ανοίγει η όρεξη και αφετέρου, πως σε μια βαθιά πληγωμένη αγορά ακινήτων, ακόμη κι αυτοί οι αριθμοί είναι καλοδεχούμενοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v