Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 2 2018

Stress tests: Είδες η Blackrock;

Το Σάββατο ανακοινώνονται τα περιβόητα stress tests των ελληνικών τραπεζών και δεν αναμένονται εκπλήξεις. Οι τράπεζες θα περάσουν τον πήχη τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο, έστω κι αν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας συμπιεσθούν, σύμφωνα με το δεύτερο.

Πριν από λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί σε μια πτυχή των τεστ αντοχής. Πιο συγκεκριμένα, στα διαφορετικά αποτελέσματα στα οποία κατέληγαν τα μοντέλα των τραπεζών και του Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, αναφορικά με τις επιπτώσεις του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 την τριετία 2018-2021 στο δυσμενές σενάριο.   

Το μοντέλο του SSM τις έβγαζε με αρνητικά κεφάλαια (negative equity) παρά τους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Όμως, στο τέλος επήλθε συμβιβασμός, με αποτέλεσμα να περάσουν αλώβητα τα τεστ αντοχής.

Ισως το αποτέλεσμα να μην ήταν το ίδιο, αν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν είχαν σύμβουλο την Blackrock. Κι αυτό γιατί οι γραφειοκράτες του SSM κατανοούν καλύτερα τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς, όταν γνωρίζουν ότι ουσιαστικά συνομιλούν με εξειδικευμένες αμερικανικές συμβουλευτικές  εταιρείες, που έχουν «βαρύ» όνομα διεθνώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v