Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 16 2018

Τα NPEs, η Ελλάδα και οι υπόλοιποι

Yπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μετρήσει κάποιος τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) των ελληνικών τραπεζών και να τα συγκρίνει με εκείνα άλλων τραπεζικών συστημάτων.

Ενας από αυτούς είναι ο λόγος των NPEs προς το ΑΕΠ και το σύνολο των δανείων. Αν λοιπόν δεχθούμε τα νούμερα της Goldman Sachs καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα ελληνικά NPEs ως προς το ΑΕΠ είναι τα δεύτερα υψηλότερα με 60% περίπου ανάμεσα σε 25 ευρωπαϊκές χώρες. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 98% περίπου.

Οι υπόλοιπες χώρες που ακολουθούν έχουν πολύ χαμηλότερους λόγους με την Πορτογαλία στην τρίτη θέση με 17% , την Ιταλία στην τέταρτη με 12%, την Ισπανία στην πέμπτη με 11% και την Ιρλανδία στην έκτη με 9%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Εσθονία, η Λετονία και η Ρουμανία εμφανίζονται να μην έχουν καθόλου NPEs ενώ η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, του Λουξεμβούργο και το Βέλγιο βρίσκονται στο 1% του ΑΕΠ και η Γερμανία με την Σουηδία στο 2%.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν επίσης την πρωτοκαθεδρία στο λόγο των NPEs προς το σύνολο των δανείων με 47% και 43% αντίστοιχα. Ακολουθούν η Πορτογαλία και η Βουλγαρία με 19%.

Ολα αυτά τα νούμερα δείχνουν την σημασία που έχει η μείωση των προβληματικών δανείων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ιδίως, αν λάβει κανείς υπόψη του την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να εμφανίσει μέχρι και το 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v