Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 22 2018

Ποια Ιταλία; Τι λένε οι δείκτες διάσπασης της ευρωζώνης

Η  χρηματοοικονομική κρίση διεθνώς και η κρίση χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης αναβίωσε τα σενάρια για διάσπαση πριν από λίγα χρόνια. Αποκορύφωμα ήταν η πρόταση του πρώην Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε στον Ελληνα ομόλογό του κ. Βενιζέλο, σε άτυπο Eurogroup στην Πολωνία το φθινόπωρο του 2011.

Ακολούθησαν κι άλλα επεισόδια, με την Ελλάδα και την Ιταλία στο επίκεντρο. Τώρα, η Ελλάδα εμφανίζεται έτοιμη να βγει από το τρίτο πρόγραμμα με τις ευλογίες των εταίρων της. Όμως, η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία και οι απαιτήσεις της έχουν αναζωπυρώσει τις σχετικές αναφορές στον διεθνή Τύπο, αν και σε χαμηλότερη συχνότητα και ένταση σε σχέση με το παρελθόν.

Παρ’ όλα αυτά οι δείκτες που μετράνε τον κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης βρίσκονται στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν ξεσπάσει η κρίση του 2008-2009. Αυτό ισχύει τόσο για τον δείκτη EMU Systemic Risk Variable της Goldman Sachs όσο και άλλους δείκτες όπως οι SENTIX Euro Breakup Index και Sovereign Systemic Stress Indicator της ΕΚΤ.

Οι ανωτέρω δείκτες βρίσκονται χαμηλότερα από τον μέσο όρο πριν από την κρίση, σύμφωνα με την Goldman Sachs (EMU Risk: Pre crisis average).

Θα μπορούσε η Ιταλία να φέρει τα πάνω-κάτω ξανά;  Θα πρέπει να περιμένουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v