Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 13 2018

H EKT προτιμά Γαλλία και Ιταλία

Οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν για το πότε η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν την ΕΚΤ να σταματά τις αγορές στο τέλος του 2019.

Όμως, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αποκλίσεις των σωρευτικών αγορών ομολόγων ανά χώρα σε σύγκριση με εκείνες που θα έπρεπε να γίνονται με βάση το μερίδιο καθεμιάς στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ (capital key).

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, oι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις παρουσιάζονται στις περιπτώσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Από την άλλη πλευρά, το ευρωσύστημα (ΕΚΤ και εθνικές τράπεζες) αγοράζουν λιγότερα ομόλογα της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας και χωρών της Βαλτικής από εκείνα που αντιστοιχούν στα μερίδια.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγορές ανέρχονται στα 30 δισ. ευρώ μηνιαίως από τις αρχές του 2018 έναντι 60 δισ. τον μήνα κατά μέσο όρο από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι τα τέλη του ίδιου έτους.

Οι μηνιαίες αγορές ομολόγων ανέρχονταν σε 60 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2015 που ξεκίνησε το πρόγραμμα μέχρι και τον Μάρτιο του 2016, για να αυξηθούν στα 80 δισ. από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v