Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 29 2018

Πού θα πάει το κόστος δανεισμού από το ΔΝΤ

Η αναμενόμενη επαναγορά μέρους του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα μειώσει δραστικά το επιτόκιο που χρεώνει τη χώρα.

Για την ακρίβεια, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το επιτόκιο θα έπεφτε στο 1,9% έναντι 3,6% περίπου, που είναι το μεσοσταθμικό επιτόκιο που πληρώνει η χώρα για το σύνολο του δανείου, ύψους 11 δισ. περίπου.

Αυτό θα συμβεί γιατί θα αφαιρεθεί το ακριβό κομμάτι του δανείου του ΔΝΤ, ύψους 4 δισ. ευρώ περίπου, για το οποίο η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο 4,9%.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο χρεώνει επιτόκιο που είναι ίσο με το τρίμηνο επιτόκιο SDR (Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα) συν 100 μονάδες βάσης, δηλαδή 1,9% περίπου σήμερα, για δάνεια προς χώρες-μέλη το ύψος των οποίων δεν υπερβαίνει την ποσόστωση κάθε χώρας επί τρία. H ποσόστωση της Ελλάδας ανέρχεται σε 2,95 δισ. ευρώ.

Επομένως, η Ελλάδα θα πλήρωνε επιτόκιο 1,9% στο ΔΝΤ για δάνειο έως 8,85 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μέρος από τα 15 δισ. ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα από τον ESM μετά την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουλίου θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή χρέους. Κάπου 3,5 δισ. ευρώ, όσα περίπου δηλαδή είναι οι πληρωμές τοκοχρεολυσίων από την Ελλάδα στο ΔΝΤ τη διετία 2019-2020.

Οι σχετικές κινήσεις για την αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ αναμένονται σε κάποιο σημείο τους επόμενους μήνες, πιθανόν το φθινόπωρο, χωρίς να αποκλείεται να γίνουν νωρίτερα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v