Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 24 2019

Η Τουρκία δεν αφήνει τα «ψάρια» να ανακάμψουν

Η τουρκική λίρα συνεχίζει την διολίσθησή της έναντι του ευρώ, ενισχύοντας τον πληθωρισμό αλλά και τις τουρκικές εξαγωγές.

Η ισοτιμία ευρώ/τουρκικής λίρας έχει ανατιμηθεί στο 6,8 από 6,0 στα τέλη του 2018 κι αφού είχε σταθεροποιηθεί μεταξύ 5,90 και 6,30 μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη καθιστά φθηνότερα τα τουρκικά προϊόντα στις χώρες της ευρωζώνης. Ανάμεσά τους βρίσκονται τα ψάρια ιχθυοτροφείων.

Η Τουρκία είναι πλέον η μεγαλύτερη παραγωγός σε τσιπούρα, λαβράκι και λιγότερο φαγκρί με κάπου 160 χιλ. τόνους ετησίως έναντι κάπου 106 χιλ. τόνους της Ελλάδας.

Η διολίσθηση της λίρας επιτρέπει στη γείτονα που εξάγει το 85% και πλέον της παραγωγής στο εξωτερικό να πουλά τα ψάρια φθηνότερα σε ευρώ, αναγκάζοντας την ελληνική πλευρά να ακολουθήσει με τις τιμές να υποχωρούν 6% περίπου.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη που δεν είναι νέα συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα. Ομως, η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς του.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v