Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 18 2023

Πόσα έντοκα γραμμάτια έχουν αγοράσει οι ιδιώτες

Οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων, όπως η πιο πρόσφατη των 52 εβδομάδων, υπερβαίνουν το 3% στις δημοπρασίες που έχουν γίνει μέχρι πρόσφατα και είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τα επιτόκια καταθέσεων. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουν κατορθώσει να τραβήξουν το ενδιαφέρον πολλών ιδιωτών, όπως θα περίμενε κάποιος.

Τα συνολικό ποσό το οποίο έχει διοχετευθεί σε έντοκα γραμμάτια από φυσικά πρόσωπα δεν ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ μέσω αυτής της διαδικασίας. Θυμίζουμε ότι το κράτος έδωσε τη δυνατότητα αγοράς τίτλων ονομαστικής αξίας μέχρι 15 χιλιάδων ευρώ ανά ΑΦΜ πριν από λίγους μήνες.

Επειδή οι εγχώριες τράπεζες έχουν αγοράσει αρκετά έντοκα γραμμάτια και ένα μέρος από αυτά κατευθύνθηκαν σε ιδιώτες πελάτες τους πέρα από Αμοιβαία Κεφάλαια κ.λπ., οι ειδήμονες δεν αποκλείουν το νούμερο να είναι αρκετά μεγαλύτερο, αν συμπεριληφθούν κι αυτά.

Οι ιδιώτες με πολύ μεγαλύτερα πορτοφόλια, οι οποίοι είναι συνήθως πελάτες του private banking των τραπεζών, έχουν λογικά τοποθετηθεί σε έντοκα και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και ιδιωτικών επιχειρήσεων προ πολλού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v