Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 19 2024

Ποια αγροτικά προϊόντα ακρίβυναν περισσότερο σ’ ένα χρόνο

Οι τιμές αρκετών αγροτικών προϊόντων διαμορφώνονται από την παγκόσμια ζήτηση και προσφορά. Ποια αγροτικά εμπορεύματα ξεχωρίζουν για την αύξηση αλλά και τη μείωση της τιμής τους τον τελευταίο χρόνο;

Τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής καταγράφει το κακάο, που παράγεται κυρίως στη Δυτική Αφρική, καθώς η τιμή του έχει ανέβει 120% περίπου σε σχέση με τα μέσα Φεβρουαρίου του 2023 και 40% από τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Trading Economics. Οι κλιματικές συνθήκες ευθύνονται για τη μείωση της παραγωγής στη Δυτ. Αφρική (Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού), απ’ όπου προέρχεται το 60% της παγκόσμιας παραγωγής. Αυτό εξηγεί γιατί η τιμή της σοκολάτας έχει ανέβει.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο χυμός πορτοκαλιού, καθώς η τιμή του κέρδισε 57% περίπου σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή. Είναι γνωστό ότι η παραγωγή έχει μειωθεί στη Λατινική Αμερική λόγω των κλιματικών συνθηκών και αυτό τροφοδότησε το ράλι της τιμής του χυμού.

Ακόμη, αξιόλογη αύξηση τιμής καταγράφουν οι πατάτες με 29%, το βούτυρο με 22% και το βαμβάκι με 13%. Το ρύζι καταγράφει αύξηση μόλις 4%, έχοντας υποχωρήσει από τα προηγούμενα υψηλά. 

Στον αντίποδα, η σόγια εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση τιμής με 23% και ακολουθούν το στάρι με 25%, η κανόλα με 29% και το καλαμπόκι με 37%, καθώς η παραγωγή στις ΗΠΑ και τη Λατ. Αμερική αναμένεται να αυξηθεί. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v