Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 8 2024

H Ημέρα της Γυναίκας και η αξιοκρατία στα ΔΣ των εταιρειών

Είναι γνωστό ότι σε αρκετές περιπτώσεις στη χώρα μας, και όχι μόνο, λειτουργούν κλειστά κλαμπ, στα οποία κάποιοι μεγαλοσχήμονες βάζουν τους δικούς τους όρους και η αξιοκρατία έχει πάει περίπατο.

Μια τέτοια περίπτωση είναι τα Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) των εταιρειών. Εκεί, η παρουσία των γυναικών -μια και σήμερα εορτάζεται η Ημέρα της Γυναίκας- είναι μικρή. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπαίνουν γυναίκες με γνώσεις και προσόντα, αλλά άλλες που συνδέονται ποικιλοτρόπως με τους μεγαλομετόχους ή τους προέδρους και CEO.

Με βάση τον ισχύοντα Νόμο περί εταιρικής διακυβέρνησης (Ν 4706/2020) που εφαρμόζουν όλες οι εισηγμένες στην Ελλάδα έχει μπει το όριο του 25% ως ελάχιστο ποσοστό εκπροσώπησης γυναικών στα ΔΣ. Όμως, η στρογγυλοποίηση ορίστηκε προς τα κάτω. Τώρα, πληροφορούμαστε, θα υπάρξει απαίτηση για τουλάχιστον μία επιπλέον γυναίκα στο ΔΣ κάθε εισηγμένης εταιρείας.

Προφανώς, το ζήτημα δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί ως μια άσκηση εκπλήρωσης της υποχρέωσης απέναντι στο Νόμο (tick the box exercise) αλλά να τοποθετηθούν αξιοκρατικά γυναίκες με προσόντα και εμπειρία.

Για να δούμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v