Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 23 2024

Το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο με την υψηλότερη απόδοση από το 2004

Οι χρηματιστηριακές επενδύσεις κρύβουν εκπλήξεις. Μάλιστα,  πολλές φορές, οι ευχάριστες εκπλήξεις προέρχονται από εκεί που δεν τις περιμένει κανείς.

Θεωρητικά, η επένδυση σε μετοχές ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα αν και υπάρχουν περιπτώσεις που τα ομόλογα αποδεικνύονται πιο τοξικά π.χ. τα ελληνικά.  

Γι’ αυτό, θεωρητικά τουλάχιστον, οι αποδόσεις των μετοχών είναι συγκριτικά υψηλότερες μακροπρόθεσμα. Δεν είναι τυχαίο ότι η μέση ετήσια απόδοση του αμερικανικού δείκτη S&P 500 υπερβαίνει το 11% από το 1928 μέχρι το 2023.   

Τι συμβαίνει όμως σε σχετικά μικρότερα χρονικά διαστήματα όπως των 20 τελευταίων ετών;  Σε ποιο χρηματιστήριο θα έπρεπε να είχες βάλει τα λεφτά στου στην αρχή του 2004, όταν η Ελλάδα ετοιμαζόταν για την Ολυμπιάδα και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο euro, για να έχεις τα μεγαλύτερα κέρδη σήμερα;

Η απάντηση θα σας εκπλήξει. Το Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης. Αν είχατε βάλει λεφτά στο δείκτη MSCI Δανίας στην αρχή του 2004 θα είχατε σωρευτική απόδοση 1100% περίπου στο τέλος Ιανουαρίου του 2024.  Το μεγάλο ειδικό βάρος της εταιρείας Novo Nordisk στον δείκτη MSCI Δανία εξηγεί σε σημαντικό βαθμό την ανωτέρω εκπληκτική απόδοση.  

Η αντίστοιχη απόδοση σε δολάρια του δείκτη S&P 500 ήταν 460% το ίδιο διάστημα. Η Ινδία και η Ινδονησία συμπληρώνουν την πρώτη τετράδα των χωρών με τις υψηλότερες αποδόσεις της τελευταίας 20ετίας.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v