Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απληστία των CEOs προκάλεσε την κρίση

O Jeffrey Immelt, επικεφαλής της GE, δηλώνει ότι οι επιχειρηματίες της γενιάς του «αφέθηκαν σε μικροψυχία και απληστία», βλάπτοντας την αμερικανική οικονομία και ανοίγοντας παραπάνω την ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

  • Francesco Guerrera, Ν. Υόρκη
Η απληστία των CEOs προκάλεσε την κρίση
O Jeffrey Immelt, επικεφαλής της General Electric, υποστήριξε ότι οι επικεφαλής επιχειρήσεων της δικής του γενιάς «αφέθηκαν στην μικροψυχία και την απληστία», με αποτέλεσμα να βλάψουν την αμερικανική οικονομία και να διευρύνουν ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

Η επίθεση του κ. Immelt ενάντια στα κορυφαία στελέχη –σε ομιλία του στην στρατιωτική ακαδημία του West Point- είναι μία από τις σκληρότερες κριτικές που ασκούνται στην πρακτική απολαβών αλλά και δραστηριότητας των κορυφαίων στελεχών που ίσχυε πριν επέλθει η κρίση.

«Βρισκόμαστε στο τέλος μίας δύσκολης γενιάς επιχειρηματιών. Η σοβαρότητα (ένα καλό χαρακτηριστικό) αντικαταστάθηκε από την μικροψυχία και την απληστία, δύο κακά χαρακτηριστικά», υποστήριξε ο κ. Immelt, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Jack Welch, έναν από τους πιο σκληρούς επικεφαλής επιχειρήσεων και μάλιστα στην διοίκηση ενός αμερικανικού κολοσσού. «Η επιβράβευση έγινε διαφθορά. Οι πλούσιοι έκαναν τα μεγαλύτερα λάθη και έμειναν ατιμώρητοι».

Αρκετά κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, κυρίως στον χρηματοοικονομικό κλάδο, έχουν απολογηθεί για τον ρόλο των εταιριών τους στην κρίση, όμως ο κ. Immelt προχωρά ένα βήμα πιο πέρα συνδέοντας την καλή διοίκηση με την αυξημένη έλλειψη ποιότητας.

«Το 25% των πιο φτωχών Αμερικανών είναι σήμερα φτωχότερο απ’ ότι ήταν πριν από 25 χρόνια. Πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος», τόνισε και προσέθεσε ότι «ηθικά, οι ηγέτες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους προκειμένου να υπάρξει μείωση του χάσματος μεταξύ δυνατών και αδυνάτων».

Ο κ. Immelt υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποδεχθούν τις κυβερνήσεις ως «καταλύτη αλλαγής αλλά και ορθής διακυβέρνησης».

Ο κ. Immelt δεν παρέλειψε να δηλώσει «mea culpa» σε ό,τι αφορά την δική του αδυναμία να προβλέψει την κρίση, εξαιτίας της οποίας τα κέρδη της GE υποχώρησαν, ενώ ο χρηματοοικονομικός της βραχίονας GE Capital βρέθηκε υπό ασφυκτική πίεση.

«Νομίζω ότι θα έπρεπε να έχω κάνει πιο πολλά προκειμένου να «δω» τις εκ βάθρων αλλαγές που συνέβαιναν», τόνισε.

Σημειώνεται ότι ο κ. Immelt καλεί τα 25 μεγάλα στελέχη της GE κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο σε ειδικές συναντήσεις προκειμένου να συζητήσουν τι συμβαίνει στην εταιρία αλλά και το μέλλον της.

Στην ομιλία του, δε, υποστήριξε ότι η GE θα συνεχίσει να «συρρικνώνει» την GE Capital, η οποία πριν από δύο χρόνια αντιστοιχούσε στο 50% των συνολικών κερδών της GE. Τόνισε ότι ήταν λάθος η αμερικανική οικονομία να στηριχθεί «στα γρήγορα κέρδη του χρηματοοικονομικού κλάδου» και να ξεχάσει κλάδους όπως η μεταποίηση, η έρευνα και η τεχνολογία.

* Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύθηκε στους «Financial Times» στις 10 Δεκεμβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v