Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρήμα και ηθική: Ώρα να αποκτήσουν…σχέση!

Απληστία, διαφθορά, διαπλοκή, έλλειψη «ηθικής πυξίδας». Φαινόμενα που μαστίζουν την Ελλάδα ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται να οδήγησαν στην μεγάλη οικονομική κρίση και ίσως να απειλούν τον καπιταλισμό.

Χρήμα και ηθική: Ώρα να αποκτήσουν…σχέση!
Σε μια επίκαιρη χρονική στιγμή, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να ανοίγει το θέμα της εκτεταμένης διαφθοράς στη χώρα μας, το Euro2day.gr ξεκινά τη συζήτηση για το καυτό ζήτημα που απασχολεί έντονα και τις κοινωνίες του εξωτερικού.

Τη σχέση χρήματος και ηθικής, μια σχέση που με την μορφή που έλαβε τα τελευταία χρόνια, θεωρείται από πολλούς ως «θρυαλλίδα» για το ξέσπασμα της πιο σφοδρής οικονομικής κρίσης που γνώρισε ο κόσμος μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Το γεγονός ότι έγκυροι σχολιαστές μιλούν πλέον για την χαμένη «ψυχή», του σύγχρονου καπιταλισμού, για την πλήρη υποταγή της ηθικής και της κοινωνικής χρησιμότητας απέναντι στην απληστία και την με κάθε τρόπο ατομική αναρρίχηση, φωτογραφίζει μια κατάσταση που υπήρχε πριν από την κρίση, υπάρχει μετά από αυτή, κι ενδεχομένως αποτελεί την μεγαλύτερη «απειλή» για τις σύγχρονες ανεπτυγμένες καπιταλιστικές κοινωνίες.

Ακόμη πιο αναγκαίος καθίσταται ο προβληματισμός από το γεγονός ότι το καπιταλιστικό μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας εμφανίζεται εδώ και χρόνια να κυριαρχεί παντού, χωρίς τουλάχιστον προς το παρόν, να έχουν προκύψει άλλες εναλλακτικές προτάσεις.

Στην Ελλάδα, το θέμα έχει ενδεχομένως ακόμη μεγαλύτερη σημασία . Διότι είναι κοινά παραδεκτό ότι η διαφθορά και η διαπλοκή σε όλα τα επίπεδα καταδυναστεύουν επί δεκαετίες τη χώρα, αποτελώντας εκρηκτικό πρόβλημα, αλλά και… «τρόπο ζωής».

Μέσα από την κυριαρχία της διαφθοράς και του «μέσου», αλλά και την προσπάθεια αυτών που έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη να δημιουργήσουν «μικροσυνενόχους», διαβρώθηκαν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας και δημιουργήθηκε μια αίσθηση ότι «έτσι λειτουργεί το σύστημα». Κι ότι όλα όσα συμβαίνουν είναι αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής πραγματικότητας.

Εν ολίγοις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, εμφανίζεται να υπάρχει μια κρίση αξιοπιστίας απέναντι στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας, είτε πρόκειται για πολιτικούς, είτε για επιχειρηματίες και τραπεζίτες, καθώς η θεοποίηση του χρήματος ( που επικράτησε μέσα από τις γενιές των «yuppies» και των «golden boys») παραγκώνισε στην πράξη τις έννοιες του κοινωνικού συμφέροντος, της κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικής δράσης, κι εν τέλει των ηθικών αξιών.

Αρκετοί στοχαστές θεωρούν ότι αυτή η κατάσταση, αν δεν αλλάξει, αποτελεί την απαρχή της παρακμής του κοινωνικού μας μοντέλου. Κι αυτή η άποψη είναι πολύ σοβαρή για να την αγνοήσουμε, ασχέτως αν οι αγορές έχουν ανακάμψει και ορισμένες οικονομίες δείχνουν να βγαίνουν από την ύφεση.

Ίσως είναι η πιο κατάλληλη ώρα για έναν επανακαθορισμό των κοινωνικών αξιών όχι στα λόγια, αλλά στα έργα. Άλλωστε ιστορικά, οι περίοδοι που σημαδεύονται από «δύσκολα» κοινωνικά γεγονότα, όπως είναι ο πόλεμος και η βαθιά οικονομική κρίση, είναι ακριβώς εκείνες που σηματοδοτούν την επιστροφή στις πιο αρχέγονες αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, το Euro2day.gr ανοίγει τον δημόσιο προβληματισμό μέσω άρθρων που θα εμπλουτίζονται κάθε εβδομάδα, προκειμένου να καταγράψει απόψεις και εκτιμήσεις σημαντικών προσώπων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v