Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποχώρηση Έλληνα υπουργού εν μέσω σκανδάλου

Ο υπουργός Απασχόλησης υπέβαλε την παραίτησή του, καθώς διευρύνεται το σκάνδαλο για τις εξαγορές ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από ασφαλιστικά ταμεία του έθνους σε ”φουσκωμένες” τιμές. Το εν λόγω σκάνδαλο, που αποδεικνύεται αποτέλεσμα μακροχρόνιας απάτης από μέρους ελληνικών χρηματιστηριακών οίκων, υπονομεύει την αξιοπιστία της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της χώρας, σχολιάζουν οι ”Financial Times”.

της Kerin Hope από την Αθήνα

Ο υπουργός Απασχόλησης, κ. Σάββας Τσιτουρίδης, υπέβαλε την παραίτησή του, καθώς διευρύνεται το σκάνδαλο για τις εξαγορές ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από ασφαλιστικά ταμεία του έθνους σε ”φουσκωμένες” τιμές.

Περισσότερα από 20 κρατικού ελέγχου ταμεία πλήρωσαν την ονομαστική αξία ή premium για ομόλογα τα οποία προσφέρονταν με μεγάλη έκπτωση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, σε μια υπόθεση που αποδεικνύεται αποτέλεσμα μακροχρόνιας απάτης από μέρους ελληνικών χρηματιστηριακών οίκων.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Αθήνας διέταξε την αναστολή λειτουργίας δύο χρηματιστηριακών οίκων που κατηγορήθηκαν ότι πούλησαν υπερτιμολογημένα ομόλογα σε συνταξιοδοτικά ταμεία. Οι κυπριακές αρχές έκλεισαν μια τρίτη εταιρία με έδρα στη Λευκωσία, που διαπραγματευόταν σχεδόν αποκλειστικά ελληνικά ομόλογα.

Το εν λόγω σκάνδαλο υπονομεύει την αξιοπιστία της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, η οποία αντικατέστησε τους μάνατζερ και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων σε 200 κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία περίπου, όταν ανέλαβε την εξουσία το 2004.

Ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, δήλωσε ότι η χαλαρή διοίκηση στα ταμεία θα διορθωθεί και οι υποψήφιοι θα ελέγχονται από την Κεντρική Τράπεζα και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

”Ισως περάσουν τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, αλλά θα γίνει. Δεν έχουμε κρύψει τίποτα και δεν θα κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Ο κ. Τσιτουρίδης παραιτήθηκε όταν οι αρχές διέταξαν το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ενός από τους κορυφαίους συμβούλους του, ο οποίος είναι ύποπτος για ανάμειξη σε ξεχωριστή χρηματιστηριακή απάτη.



Οι αρχές δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Ελλάδας μελετούν όλες τις συναλλαγές ομολόγων που έγιναν από ταμεία την τελευταία 5ετία. Όμως η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει επικρίσεις, διότι δεν υιοθέτησε μέτρα ώστε να διασφαλίσει τον διορισμό επαγγελματιών διαχειριστών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα ταμεία, που είναι υποχρεωμένα να επενδύουν τουλάχιστον 77% των χαρτοφυλακίων τους σε ελληνικά ομόλογα, εποπτεύονται από το υπουργείο Απασχόλησης και την Κεντρική Τράπεζα.

Σε λίγα ταμεία υπάρχει επαγγελματική διαχείριση, ενώ αντιθέτως στην πλειονότητα τις επενδυτικές συμβουλές προσφέρουν ανεπισήμως εγχώριες τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρίες.

Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών η επενδυτική τράπεζα JP Morgan προσφέρθηκε να επαναγοράσει ένα αμφιλεγόμενο δομημένο ομόλογο 280 εκατ. ευρώ, στο οποίο είχε γίνει ιδιωτική τοποθέτηση στο North Asset Management, λονδρέζικο hedge fund υπό ελληνική διαχείριση.

Το ομόλογο, που εκδόθηκε με έκπτωση πάνω από 12 μονάδες βάσης, στη συνέχεια πουλήθηκε από αθηναϊκή χρηματιστηριακή σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία κρατικού ελέγχου.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v