Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες αντισταθμίζουν πιέσεις σε ΟΤΕ-ΟΠΑΠ

Εθνική στον FT 20 και ΑΒ, ΜΕΤΚΑ στα μεγαλομεσαία δημιουργούν κλίμα. Μόχλευση σε ομίλους διύλισης, υπεραπόδοση για Alpha, Eurobank, MPB. Στο 3 /1 η αναλογία ανοδικών-καθοδικών. Επιβεβαιώνει τις 2.100 ο ΓΔ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Και του πουλιού το…γάλα, έχει η συνεδρίαση. Κατ΄αρχήν για τη μετοχή της ΑΒ Βασιλόπουλος αλλά και για βασικούς τίτλους, μετοχές.

Με τη μετοχή του ΟΤΕ να ξεκινά από τα 10,9 ευρώ, ήταν λογικό ο Ftse20 να…ανοίξει με χάσμα από τις 1.087 για να βρεθεί μετά από 20-25΄συνεδρίασης και πάλι πάνω από τις 2.100 μονάδες. Με τη βοήθεια βέβαια της Εθνικής, αφού η αντίδρασή της με 3,14% προς τα 19,20 ευρώ ήταν καταλυτική. Ενας κατ΄αρχήν εγκλωβισμός των πρώτων πωλητών, καθώς για τον 20άρη επιβεβαιώθηκε αρχικά η ανθεκτικότητα, σοβαρότητα της περιοχής των 1.070 μονάδων, ενώ ο ΓΔ κράτησε απόσταση ασφαλείας-περίπου 50 μονάδων- από την ζώνη στήριξης των 2.100 μονάδων.

Οσο και αν διαβάζεται περίεργο η κίνηση της Delhaize με την ΑΒ και η άμεση αντίδραση της μετοχής κατά 11,2% υψηλότερα προς τα 34 ευρώ δείχνει πως ακόμη και σε περίοδο κρίσης οι σταθερές αξίες και εισηγμένες που ΄΄μετρούν΄΄ δεν μπορούν να υποτιμώνται ούτε από τους βασικούς μετόχους ούτε από τους ισχυρούς της αγοράς. Θεωρούμε, κατά μία έννοια, την υπαναχώρηση της Delhaize ως ελάχιστο δείγμα γραφής των δυνάμεων της αγοράς και δικαίωση έστω και ηθική των αγοραστών-ιχνευτών αξιών.

Μετρά όμως κατά την εκτίμηση μας περισσότερο η κόντρα-κίνηση της ομάδας του Τάκη Αράπογλου, που και σήμερα επιδρά κατευναστικά στην αγορά κερδίζοντας τις εντυπώσεις και εξισορροπώντας το μείον 5,2% του ΟΤΕ, το μείον 1,8% του ΟΠΑΠ. Παράλληλα δίνει πόντους στους αγοραστές του ΤΤ, που αποσοβούν το shortάρισμα της μετοχής, των δικαιωμάτων εγκλωβίζοντας τους πωλητές και σήμερα. Στα 4,56 ευρώ η μετοχή του ΤΤ στα 0,68 ευρώ η τιμή του δικαιώματος με αυξημένες συναλλαγές.

Ευνοημένος βέβαια και ο Μυτιληναίος (5,86 ευρώ) από την υπογραφή συμφωνίας της ΜΕΤΚΑ για την ανάληψη ενός μεγάλου έργου προυπολογισμού 651 εκατ. ευρώ στη Συρία. Στα 8,35 ευρώ η μετοχή της ΜΕΤΚΑ με τζίρο 135 χιλιάδων ευρώ υψηλότερα ο Μυτιληναίος. Μόχλευση όμως σημειώνεται και στον χώρο ομίλων διύλισης με τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 7,38 ευρώ αν και υπεραποδίδει με 2,4% η Motor Oil στα 7,54 ευρώ.

Υψηλότερα στα 0,82 ευρώ και η Cyclon. Τιο σημαντικότερο όμως είναι πως η ανταπόκριση της αγοράς ήταν ψύχραιμη και άμεση με αυξημένες-στοχευμένες συναλλαγές σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΧΑΕ, Frigoglass, Sarantis , J&P Αβαξ κ.α. εισηγμένων από την πλευρά των ισχυρών παικτών.

Και η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνεται στο περίπου 3 προς 1 με επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης SngularLogic, Intrakat, Παρνασσός, Sciens, Σελόντα κ.α. να αντιδρούν ανοδικά.

Στις 2.175-2.180 μονάδες ο ΓΔ με την Εθνική στα 19,22 (3,9%) και τον ΟΤΕ να…μετρά τις απώλειες του μερίσματος του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v