Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούνται... συναλλαγές

Πιθανό ανοδικό άνοιγμα και κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος βλέπουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου. Παραμένει ζητούμενο η αύξηση της μικτής αξίας συναλλαγών. Το ενδιαφέρον σε Εθνική και ΟΠΑΠ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ανοδικό άνοιγμα και κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος προβλέπουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, καθώς το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα δεν συνηγορεί για κάτι εντυπωσιακότερο.

Σε αυτή την περίπτωση ζητούμενο δεν είναι τόσο η επιστροφή υψηλότερα των 2.200 μονάδων, όσο η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και του ενδιαφέροντος σε μια αγορά που δείχνει να «απονευρώνεται» αργά αλλά σταθερά.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, μεικτό ήταν το χθεσινοβραδινό κλείσιμο στην Wall Street, με τους Dow Jones και S&P 500 να κλείνουν με θετικό πρόσημο και τον Nasdaq με αρνητικό.

Οι κυριότερες ειδήσεις που έδωσαν την μερική αναστροφή ήταν η ισχυρή ζήτηση ομολόγων αντιστάθμισης πληθωριστικού κινδύνου του αμερικανικού δημοσίου, καθώς χθες η αμερικανική κυβέρνηση διέθεσε χρεόγραφα αξίας 8 δισ. δολαρίων προστατευμένα από τον πληθωρισμό με απόδοση 1,92%.

Δεύτερη σημαντική αν όχι σημαντικότερη είδηση, η απόφαση του πτωχευτικού δικαστηρίου του Μανχάταν για την πώληση παγίων από την General Motors προς το αμερικανικό Δημόσιο. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή η νέα General Motors θα λειτουργεί τις πιο κερδοφόρες μονάδες της νέας εταιρείας με χαμηλότερο εργατικό κόστος, μικρότερο δίκτυο διανομής, ενώ το υπόλοιπο της εταιρείας θα ρευστοποιηθεί.

Επιφυλακτική και μικτή η εικόνα των μεγάλων ασιατικών χρηματιστηρίων, ενώ άνοιγμα με μικρά κέρδη δείχνουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, ίσως βοηθούμενα και από την πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley που αναβάθμισε τις ευρωπαϊκές μετοχές σε “neutral” από “underweight”.

Εδώ ίσως αξίζει προσοχής η περίπτωση του DAX που χθες έχασε την θεωρητικά ισχυρή στήριξη των 4.688 μονάδων και αν δεν αντιδράσει άμεσα δημιουργεί προϋποθέσεις minimum υποχώρησης προς την επόμενη στήριξη που οριοθετείται στις 4.540 μονάδες.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους, ασφαλώς δυο τίτλοι προβλημάτισαν περισσότερο, καθώς έκλεισαν χθες στο χαμηλό ημέρας. Ξεκινώντας από την Εθνική, η οποία έκλεισε ακριβώς στη στήριξη των 17,20 ευρώ, για να «διασκεδάσει» τις όποιες τεχνικές ανησυχίες και μια μέρα πριν την εισαγωγή των δικαιωμάτων προς διαπραγμάτευση θα πρέπει να δώσει πειστική ανοδική αντίδραση. Σε κάθε άλλη περίπτωση πιθανόν να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 15,96 ευρώ.

Το επόμενο «θύμα» των χθεσινών δημοπρασιών ήταν ο ΟΠΑΠ, που έκλεισε και αυτός σε χαμηλό ημέρας. Χάθηκε μάλλον εύκολα η στήριξη των 18,70 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να οριοθετείται στα 18,18 ευρώ.

Οσον αφορά τον FTSE 20, δεν αναμένεται κάτι το ουσιαστικό από τεχνικής πλευράς, όσο ο εν λόγω δείκτης δεν επιτυγχάνει κλείσιμο υψηλότερα των 1.133 μονάδων.

Επίσης, εξαιρετικά προβληματική κρίνεται η εικόνα που παρουσιάζει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η μικρή κεφαλαιοποίηση. Όχι μόνο γιατί οι ημερήσιες διακυμάνσεις διαμορφώνονται με ελάχιστες συναλλαγές, αλλά πολύ περισσότερο διότι η περίπου ανύπαρκτη παρουσία αγοραστών έχει δημιουργήσει σημαντικότατους εγκλωβισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v