Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διερευνητικές κινήσεις στο ΧΑ-Η ΕΤΕ στο προσκήνιο

Με δεδομένη την υψηλή εξάρτηση από τις διεθνείς αγορές, μάλλον πτωτικό αναμένεται το ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με πρώτη στήριξη στις 2.175 μονάδες. Ζητούνται καταλύτες για την έξοδο από την «ζώνη της αδιαφορίας».

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Με δεδομένη την φτωχή εγχώρια ειδησεογραφία, η εξάρτηση της Σοφοκλέους από τις διεθνείς αγορές παραμένει υψηλή και η έξοδος από τη «ζώνη αδιαφορίας» δείχνει δύσκολη.

Σε μάλλον μουδιασμένο ξεκίνημα παραπέμπει η εικόνα των μεγάλων ασιατικών αγορών, όπως και τα futures των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά και του «μεγάλου μαγαζιού» στην πέραν του Ατλαντικού όχθη.

Βέβαια, αν συνεχιστούν οι χαμηλοί όγκοι μπορούν λίγες εντολές σημαντικού «ειδικού βάρους» να μεταβάλλουν την εικόνα της αγοράς, οπότε σε αυτή την περίπτωση το πρόσημο εναπόκειται στις πρωτοβουλίες που μπορούν να πάρουν αγοραστές ή πωλητές.

Ενδιαφέρουσα αναμένεται η εβδομάδα που ξεκίνησε, καθώς στις 8 τρέχοντος ξεκινούν τα αποτελέσματα των εισηγμένων στην Wall Street, με πρώτη την Alcoa, ενώ την ίδια μέρα ξεκινά στο ΧΑ η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της Εθνικής, αλλά και η δημόσια προσφορά (8-10/7) για την είσοδο της MIG Real Estate στην κύρια αγορά του ΧΑ (μετά από 18 μήνες απραξίας στον τομέα των νέων εισαγωγών).

Το ενδιαφέρον πιθανότατα θα διατηρηθεί στον 20άρη, αφού στα μεσαία και πολύ περισσότερο στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό η συναλλακτική απαξίωση δίνει ολοένα και βροντερότερο παρών και βέβαια πλην της Εθνικής δεικτοβαρείς τίτλοι που μπορεί να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι αυτοί των Motor Oil, ΟΤΕ και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Στην πρώτη και στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, μετά τις 15:30 οι αγοραστές εμφάνισαν έως και επιθετικές διαθέσεις. Ο τίτλος του Οργανισμού ενισχύει τις τεχνικές ανησυχίες καθώς διέσπασε καθοδικά τη ζώνη στήριξης 10,98-10,80 ευρώ και αν δεν αντιδράσει άμεσα, η επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 10,56 ευρώ, ενώ τέλος με ενδιαφέρον αναμένεται η υποδοχή που θα επιφυλάξει το ταμπλό στην ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αύξηση του ΤΤ.

Κακή η εικόνα και στον τομέα των εμπορευμάτων, με τα περισσότερα από αυτά να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2.225 μονάδων, ενώ η πρώτη σχετικά σημαντικά στήριξη οριοθετείται στις 2.175 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v