ΧΑ: Σε ΕΤΕ και ΤΤ το ενδιαφέρον

Στον ήπιο βηματισμό των προηγούμενων συνεδριάσεων αναμένεται να κινηθεί και η σημερινή. Προβληματίζει έντονα η συναλλακτική απαξίωση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, το ενδιαφέρον σε Εθνική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Καμιά ουσιαστική διαφοροποίηση σε σχέση με την εικόνα των προηγούμενων συνεδριάσεων δεν αναμένεται να έχει η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, αφού λείπουν οι εσωτερικοί καταλύτες και παραμένει εξαιρετικά φτωχή η εγχώρια ειδησεογραφία.

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές ένα εύρος διακύμανσης του Δείκτη για σήμερα μεταξύ 2.175 και 2.145 μονάδων θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, με το ενδιαφέρον εκτός απροόπτου να περιορίζεται και πάλι σε ελάχιστους τίτλους.

Αλλωστε και το διεθνές περιβάλλον δεν συνηγορεί για κάτι το εντυπωσιακό, αφού με οριακά κέρδη έκλεισε χθες η Wall Street, μικτή η εικόνα στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ πτωτικό άνοιγμα δείχνουν τα futures σε Ευρώπη και Wall Street σήμερα.

Βέβαια το μεγάλο ερώτημα προκύπτει μετά την χθεσινή συνεδρίαση, αφού η Σοφοκλέους κατάφερε να απεξαρτηθεί αρνητικά δείχνοντας ότι έχει «εσωτερικούς προβληματισμούς».

Η εικόνα από την μέση και χαμηλότερα παραμένει αποκαρδιωτική, με τα χαρτοφυλάκια που παραδοσιακά κινούνται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση να έχουν αποσυρθεί από το ταμπλό και οι εγχώριοι θεσμικοί να δηλώνουν απόντες.

Μετά από όλα αυτά, το γεγονός ότι χθες 50 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές ενώ άλλοι 79 (δηλαδή αθροιστικά περισσότερο από το ένα τρίτο του ταμπλό) δεν ξεπέρασαν σε όγκο τα 2.000 τεμάχια, κρίνεται σαν απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη για να αλλάξει κάτι ουσιαστικά ο Δείκτης πρέπει να επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 2.210 μονάδων και σε ακόμα καλύτερη περίπτωση υψηλότερα των 2.253 μονάδων προκειμένου να δημιουργήσει προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 2.275 και 2.300 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση κάθε αντίδραση μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερες αποτιμήσεις μπορεί να εκλαμβάνεται, με τις πρώτες στηρίξεις να οριοθετούνται στις 2.150-2.145 μονάδες, 2.134-2.127 μονάδες και 2.100 μονάδες.

Βέβαια υπάρχει και μια πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, που ναι μεν αναγνωρίζει το προσωρινό «στέγνωμα» της εγχώριας αγοράς, όμως επισημαίνει ότι αν το 2010 αποδειχθεί έτος αναστροφής για τα εταιρικά κέρδη, δεν αποκλείεται το δεύτερο εξάμηνο του 2009 να αποδειχθεί θετική έκπληξη για τα χρηματιστήρια.

Τέλος, όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους και πλην της Εθνικής που απασχολεί εδώ και μέρες το ταμπλό, το ενδιαφέρον αναμένεται να εστιαστεί και στην μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καθώς από Δευτέρα 13 Ιουλίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των 142 εκατ. νέων μετοχών που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v