Επιφυλακτικότητα και μούδιασμα στο ΧΑ

Κόπασε ο αρχικός ενθουσιασμός και ο Γ.Δ. κινείται πλέον με εναλλαγές προσήμου. Στα επίπεδα της χθεσινής συνεδρίασης η μέχρι στιγμής μικτή αξία συναλλαγών. Κέρδη για Eurobank (1,1%), MPB (1,01%). Μικρές απώλειες για την ΕΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Μία ώρα κράτησε ο αρχικός ενθουσιασμός των αγοραστών και ενώ τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προσπαθούν να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα και να διευρύνουν τα αρχικά κέρδη τους (ο DAX καταγράφει κέρδη 1,34%), η Σοφοκλέους «δέσμια» των εσωτερικών προβλημάτων της απώλεσε τα αρχικά κέρδη, με τη συμπλήρωση της μίας ώρας προς στιγμήν γύρισε και με αρνητικό πρόσημο και λίγο μετά τις 11:30 κινείται οριακά υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο.

Οι επαγγελματίες του χώρου αναφέρονται σε αγοραστές ημιώρου, καθώς σταδιακά επέστρεψε η επιφυλακτικότητα και η στάση αναμονής από όσα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στο ΧΑ.

Ο Γ.Δ. μέχρι στιγμής έχει κινηθεί σε ένα εύρος 22 μονάδων (μέχρι στιγμής υψηλό 2.184,16, χαμηλό 2.165,56) και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές βρίσκεται στις 2.169,29 μονάδες με κέρδη 0,28% ενώ ο τζίρος κινείται περίπου στα χθεσινά επίπεδα έχοντας ξεπεράσει τα 31 εκατ.

Στο 1,5 προς 1 η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, όμως, στη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων, οι όποιες ημερήσιες μεταβολές έχουν συντελεστεί με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ τα 2/3 του ταμπλό επιμένουν να παραμένουν σε συναλλακτική απαξίωση.

Περίπου μικτή η εικόνα στους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, που δείχνουν αδυναμία αντίδρασης, ενώ αρκετοί από αυτούς προβληματίζουν και με τις συναλλαγές τους.

Όπως π.χ. η Motor Oil που μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 7,5 χιλ. τεμάχια, όπως και ο Τιτάνας που κινείται με όγκο συναλλαγών λίγο υψηλότερα των 4.400 τεμαχίων, ενώ σε χαμηλά επίπεδα συναλλαγών η συναλλακτική δραστηριότητα του Ελλάκτωρα με λίγο περισσότερα από 8.400 τεμάχια.

Η εικόνα στο ταμπλό του 20άρη δείχνει μικτή, καθώς με αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται μόνο Βιοχάλκο και Coca Cola, απλά θετικό πρόσημο για ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρα, μικρή αρνητική μεταβολή για ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, ενώ με λίγο μεγαλύτερες απώλειες κινούνται MIG και Τιτάνας.

Αδυναμία αντίδρασης και στο τραπεζικό ταμπλό, όπου κέρδη μεγαλύτερα του 1% σημειώνουν μόνο Alpha Bank και Eurobank από τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, ενώ από τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με κέρδη 1,1% ο τίτλος της Γενικής.

Αγροτική, ΜΡΒ και Πειραιώς λίγο υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο, ενώ αμετάβλητες κινούνται οι μετοχές των Εθνικής, Κύπρου και με μικρές απώλειες αυτή του ΤΤ.

Τέλος, όσον αφορά τα δικαιώματα, το δικαίωμα της Γενικής κινείται στα 0,18 ευρώ με απώλειες 10% και με όγκο 1.777,711 τεμάχια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής είναι αμετάβλητο στα 1,19 ευρώ με όγκο 4.369.649 τεμάχια.

Εκτός 20άρη η εικόνα παραμένει απογοητευτική με ελάχιστες εξαιρέσεις που προσπαθούν να αντιδράσουν με αξιόλογο όγκο συναλλαγών τις μετοχές των Σιδενόρ, Ιντεάλ, Μηχανικής, ΕΧΑΕ, Χαλκόρ, Lavipharm, Βιοτέρ, Σέλμαν, AS Company και Ντιονίκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v