ΧΑ: Πτωτικές διαθέσεις και αυξημένος τζίρος

Αναμενόμενη πτώση με τη μοναδική έκπληξη να έρχεται από τον σχετικά αυξημένο τζίρο. Αυξημένη κινητικότητα στα δικαιώματα της Εθνικής. Motor Oil, Μυτιληναίος και Βιοχάλκο διασώζονται από τον 20άρη.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Αναμενόμενο πτωτικό ξεκίνημα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Σοφοκλέους, με τη μόνη μέχρι στιγμής έκπληξη όσον αφορά το ΧΑ να είναι στον τζίρο, που δείχνει σχετικά πιο αυξημένος σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Από τους δεικτοβαρείς τίτλους οι περισσότεροι κινούνται στο «κόκκινο», ενώ εκτός 20άρη για μια ακόμα συνεδρίαση το ενδιαφέρον περιορίζεται σε ελάχιστες μετοχές.

Ξεκινώντας από τους τίτλους του FTSE 20 και εκτός τραπεζικού ταμπλό, με απλά θετικό πρόσημο κινούνται Motor Oil, Μυτιληναίος και Βιοχάλκο. Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και MIG και αρνητικό πρόσημο για ΟΤΕ, Intralot, Ελλάκτωρ, Τιτάν και Coca Cola.

Στις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη και πιο συγκεκριμένα στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, με αξιοσημείωτα κέρδη κινείται μόνο ο τίτλος της Eurobank (όγκος συναλλαγών μόλις 73.594 τεμάχια), ενώ με απλά θετικό πρόσημο κινούνται Alpha Bank και Κύπρου.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 1% οι Αγροτική, Εθνική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ με αρνητική μεταβολή κινείται ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεκίνησε με μάλλον έντονα πτωτικές διαθέσεις και υποχώρησε μέχρι τις 2.135,12 μονάδες, ενώ δέκα λεπτά μετά τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης έχει ανακάμψει σχετικά και βρίσκεται στις 2.149,01 μονάδες, με απώλειες 0,54%, ενώ ο τζίρος σχετικά αυξημένος ξεπερνά τα 36 εκατ. ευρώ.

Εικόνα «αγρανάπαυσης» στο υπόλοιπο πλην 20άρη ταμπλό, αφού ελάχιστες μετοχές συνδυάζουν αξιοσημείωτα κέρδη και αξιοπρόσεκτο όγκο συναλλαγών και πιο συγκεκριμένα οι Forthnet, Alapis, Αττικάτ, Γεκ-Τέρνα και Sato.

Τέλος, όσον αφορά τα δικαιώματα Εθνικής και Γενικής, στην περίπτωση της πρώτης το δικαίωμα βρίσκεται στα 1,12 ευρώ με όγκο 7.845.884 τεμαχίων (1,3 εκατ. τεμάχια προσυμφωνημένων συναλλαγών στα 1,11 ευρώ και 1 εκατ. τεμάχια στα 1,09 ευρώ), ενώ το δικαίωμα της Γενικής κινείται στο προηγούμενο κλείσιμο (0,18 ευρώ) έχοντας διακινήσει 735.566 τεμάχια.

Συμπερασματικά στα μέχρι στιγμής αξιοπρόσεκτα της συνεδρίασης ο μέχρι στιγμής αυξημένος τζίρος και βέβαια τα πολύ περισσότερα αναλογικά δικαιώματα της Εθνικής, που πιστοποιούν την ύπαρξη αγοραστών και πωλητών.

Τεχνικά, και αν ο δείκτης διασπάσει τελικά τις 2.150 μονάδες, η επόμενη στήριξη οριοθετείται στη ζώνη 2.134-2.127 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v