Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία κέρδη 5,9% για τη Σοφοκλέους

Τέταρτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση για τον ΓΔ, διεύρυνε τα κέρδη από την αρχή του χρόνου στο 24,85%. Ο τζίρος επέστρεψε σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Ντέρμπι για τη β' θέση στην κεφαλαιοποίηση. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης.

Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Γενικό Δείκτη και πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Τραπεζικό δείκτη, όμως η σημερινή συνεδρίαση “προσγείωσε” τον τζίρο σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Η εβδομάδα που μόλις έληξε (με τέσσερις θετικές και μία αρνητική συνεδρίαση) πρόσθεσε στον Δείκτη του Χ.Α. κέρδη 5,9%, αυξάνοντας τα κέρδη από την αρχή του χρόνου στο 24,85%.

Συνεχίστηκε το ντέρμπυ που αφορά την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. με την Coca-Cola να διαμορφώνει κεφαλαιοποίηση 5,39 δισ, τον ΟΠΑΠ 5,38 δισ και τον ΟΤΕ 5,24 δισ.

Η οικονομική ανάκαμψη παραμένει βασανιστικά αργή, όμως οι θετικές εκπλήξεις που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και από τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των εκεί εισηγμένων, αν μη τι άλλο κρατούν τους αισιόδοξους στις θέσεις τους. Μάλιστα οι πιο επιθετικοί αρχίζουν να εκτιμούν ότι πλησιάζουμε στο τέλος των υποβαθμίσεων της κερδοφορίας από τους αναλυτές.

Περισσότερο επιφυλακτικοί οι εμπλεκόμενοι με τα δρώμενα στην Σοφοκλέους, θεωρούν ότι το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε σχετικά λίγους τίτλους, η συμπεριφορά του τίτλου της Εθνικής (μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου και μπουν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές) θα συνεχίσει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις, ενώ δεν αποκλείεται από τον ερχόμενο μήνα η Αγορά να πάρει ουσιαστικότερη τάση, όταν και θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των εγχώριων εισηγμένων.

Στα χαρακτηριστικά της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας η συνέχιση της πτωτικής πορείας για την μικτή αξία συναλλαγών, καθώς μετά την λήξη της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων σε Εθνική και Γενική, η Αγορά επιστρέφει σε ρυθμούς “καλοκαιρινής σιέστας”.

Από τη μέση και χαμηλότερα η δραστηριότητα παραμένει περιορισμένη και απόλυτα επιλεκτική, ενώ δεκάδες τίτλων συνεχίζουν να διαμορφώνουν τις ημερήσιες διακυμάνσεις τους με ελάχιστες ή ακόμα και μονοψήφιες συναλλαγές.

Τεχνικά η εικόνα βελτιώνεται σημαντικά, όμως η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ διατηρεί την συντηρητική στάση της και συνιστά αποχή από νέες επενδύσεις, ενώ τονίζει ότι θα αναθεωρήσει την επενδυτική της στρατηγική μόνο σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης πετύχει κλείσιμο υψηλότερα από την ζώνη 2260 – 2270.

Αντίθετα η Fortius Finance στρέφει το βλέμμα στο εξωτερικό και επικεντρώνει την προσοχή της στον S&P 500 επισημαίνοντας: Στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών βλέπουμε το δείκτη να έχει βρεθεί για πρώτη φορά, από τον Οκτώβριο του 2008, πάνω από τη μακροπρόθεσμη γραμμή αντίστασης που οριοθετείται στις 936 μονάδες.

Ανοδική διάσπαση η οποία θα χρειαστεί επιβεβαίωση στις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις. Πιθανή τώρα διατήρηση του δείκτη πάνω από την εν λόγω γραμμή θα ανοίξει μεσοπρόθεσμα το δρόμο για την προσέγγιση της ζώνης αντίστασης των 1062 με 1090 μονάδων καταστρατηγώντας έτσι το ψυχολογικό “βάρος” του ορίου των 1.000 μονάδων.

Την Τραπεζοκεντρική υφή της εγχώριας Αγοράς επισημαίνει ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank Δημήτρης Τζάνας, αλλά και την επιστροφή των τζίρων σε ανάλογα για την εποχή της θερινής ραστώνης επίπεδα. Μάλιστα τονίζει ότι θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικές οι όποιες ανακοινώσεις αφορούν ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ καθώς είναι τα μόνα ουσιαστικά “επενδυτικά αντίβαρα” εκτός Τραπεζικού κλάδου.

Σύμφωνα με τον Στρατή Πολυχρονέα (τμ. Ανάλυσης Solidus Sec.) στις 2250 μονάδες η Αγορά καλύπτει το 50% της πρόσφατης διόρθωσης και από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστεί τζίρο και ειδήσεις για να προχωρήσει.

Δεν έλειψαν οι μικροεκπλήξεις από τις δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας Βιοχάλκο, Intralot, Motor Oil και στο υψηλό Ελλάκτωρα και Τιτάνα ενώ πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας έκλεισε και ο τίτλος της Εθνικής.

Ξεκινώντας από τους θετικούς Δεικτοβαρείς ημερήσιους πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν οι ΟΠΑΠ (+4,14%), Ελλάκτωρ (+5,67%), Εθνική (+3,09%) και Τιτάν (+3,15%).

Αξιοσημείωτα κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο και MIG, θετικό πρόσημο για ΟΤΕ, Coca-Cola, Eurobank και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Μυτιληναίου και Ελ. Πετρελαίων.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-3,9%), Βιοχάλκο (-2,73%), Intralot (-2,37%), Motor Oil (-2,99%). Με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολούθησαν οι Κύπρου, Πειραιώς, Alpha Bank, MPB, ενώ με αρνητική μεταβολή έκλισε ο τίτλος της Αγροτικής.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και έφθασε μέχρι τις 2247,19 μονάδες (11.40), όμως από εκεί και πέρα ο πρώτος “ενθουσιασμός” των αγοραστών μειώθηκε σημαντικά και μόλις άρχισαν να χάνουν έδαφος τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η Σοφοκλέους γύρισε σε αρνητικό πρόσημο (14.39), υποχώρησε μέχρι τις 2204,66 μονάδες (14.49), για να αντιδράσει εκ νέου και να κλείσει στις 2230,44 μονάδες με κέρδη 0,77%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος έφθασε τα 135 εκατ.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 110 ανοδικές μετοχές έναντι 87 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 6 έως 20%.

Μεταξύ των διακριθέντων και οι HOL, Newphone, Fieratex, Alco, Κυλ. Σαραντόπουλου, Τέρνα Ενεργειακή, Πλ. Κρήτης κ.λ.π.


------Δανεισμός τίτλων

Παρέμεινε χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (7200 Eurobank, 30200 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1786), Alpha Bank (987), ΔΕΗ (793), Κύπρου (1157), ΟΤΕ (379), Ταχ. Ταμιευτήριο (1113), ΟΠΑΠ (1620), MPB (269), Ιντρακόμ (123), Eurobank (453), Πειραιώς (852), ΓΕΚ (190), Intralot (147), MIG (116).


-------Το σχόλιο του Μ. Χατζηδάκη

Όπως σημειώνει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: «Η πρώτη εβδοµάδα αποτελεσµάτων του β' τριµήνου στην Αµερική άφησε θετική εικόνα περισσότερο προς την κατεύθυνση µιας µικρής βελτίωσης των µεγεθών των εταιριών σε σχέση µε το α' τρίµηνο δίνοντας παράλληλα µια µικρή ανάσα αισιοδοξίας στις αγορές οι οποίες βρίσκονται σε στάση αναµονής και σε φάση αξιολόγησης των αποτιµήσεων µετά το εαρινό ράλι που προηγήθηκε.

Από την άλλη πλευρά στο ΧΑ οι ανάγκες σε κεφάλαια από τις πρόσφατες αυξήσεις µετοχικού κεφαλαίου δηµιούργησαν και δηµιουργούν περαιτέρω δυσκολίες στην προσέλκυση ρευστότητας αφού τα περισσότερα χαρτοφυλάκια είναι προσανατολισµένα να συµµετάσχουν στις αυξήσεις παρά να κινηθούν µε νέες τοποθετήσεις στην αγορά.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν µια εικόνα επενδυτικής αδράνειας η οποία παρά τις επιµέρους διαφοροποιήσεις µεταφράζεται σε µια ήπια συγκέντρωση τιµών εντός ενός στενού εύρους τιµών. Χρονικά η περίοδος αυτή θα φθάσει στην λήξη της µετά την πρώτη εβδοµάδα του Αυγούστου όπου και εκτιµούµε ότι η αγορά θα προεξοφλήσει πιο επιθετικά την πορεία του β' τριµήνου το οποίο σε επίπεδο κερδών είναι διαχρονικά το ισχυρότερο και πιο παραγωγικό στο σύνολο της χρήσης.

Τεχνικά ο Γενικός ?είκτης αφού σηµείωσε νέο τοπικό χαµηλό (2.071) την ?ευτέρα αντέδρασε έντονα διανύοντας, µε ένα ανοδικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων, 170 µονάδες αφήνοντας µάλιστα µετά από αρκετό καιρό ένα ανοδικό κενό στην περιοχή των 2.116 – 2.125 µονάδων, δείγµα της δυσανάλογης πίεσης σε σχέση µε τις συναλλαγές που είχαν υποστεί οι περισσότεροι τίτλοι. Η κίνηση αυτή περισσότερο αποτελεί µια αγορά χρόνου παρά µια ουσιώδη επέκταση προς νέα υψηλά αφού ο χαµηλός συναλλακτικός όγκος δύσκολα θα απορροφήσει υψηλότερα τις κερδισµένες θέσεις των 2.100 µονάδων.

Ο Γενικός ?είκτης συµπληρώνει σχεδόν ένα µήνα αδρανούς πορείας αφού κινείται σε µια ζώνη συναλλαγών µεταξύ των κινητών µέσων (εκθετικός και απλός κινητός µέσος των 200 ηµερών) που είθισται να προκαλούν εντονότερη δραστηριοποίηση στα χαρτοφυλάκια που παρακολουθούν την τάση της αγοράς. Τα δύο αντικρουόµενα σήµατα (αγορά – πώληση) που έχουν ενεργοποιηθεί διατηρούνται σε ισχύ καθώς καµία από τις δύο ζώνες δεν έχει παραβιασθεί ώστε να δοθεί µια γερή ώθηση εκτός του εύρους που ορίζεται δυναµικά από τους δύο κινητούς µέσους (1.990- 2.260).

Έως ότου υπάρξει κάποια διάσπαση είτε ανοδική είτε πτωτική διατηρούµε το βαθµό επιφυλακτικότητας σε ότι αφορά την συµµετοχή στην αγορά σε ποσοστό άνω του 50% και παραµένουµε σε εγρήγορση σε ότι αφορά την παρατήρηση των συναλλαγών αλλά και των επιµέρους διακυµάνσεων σε µετοχές που χρήζουν παρακολούθηση λόγω των διαφοροποιηµένων συµπεριφορών κατά τους τελευταίους δύο µήνες.

Σηµεία αναφοράς για την εβδοµάδα που ξεκινά η συνέχεια για τις ανακοινώσεις αποτελεσµάτων στην Αµερική (Coca Cola, Yahoo, Apple, Microsoft, Boeing κ.α) και οι εξελίξεις στην αγορά κατοικίας µέσα από την ανακοίνωση των σχετικών δεικτών.


------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.230,44 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 5,9%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ενισχυθούν στο 24,85%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 7,79%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 4,15%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 5,89% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο τραπεζικός, με άνοδο 13,27%, οι ασφάλειες ενισχύθηκαν κατά 10,22% ενώ σημαντικά κέρδη εμφάνισαν επίσης, ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (7,04%), προσωπικών προϊόντων (6,75%) και πρώτων υλών (5,89%).

Με απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής (-4,31%) και εμπορίου (-0,7%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ξυλεμπορία (ΠΑ 35,09%), Hellas On Line (28,68%), Διας Ιχθ/γιες (27,06%), Ξυλεμπορία (ΚΑ 23,73%), Paperpack (22,58%), Κυριακίδης (21,95%), Optronics (20,08%), Aspis Bank (18,56%) και Nexans (18,48%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΛΑΝΑΚΑΜ (-17,37%), Παϊρης (-15,94%), Τηλέτυπος (-13.27%), Spider (-11,11%), Πετζετάκις (-10,87%), Elmec Sport (-10,14%), Ναυτεμπορική (-10,09%), Altec (-9,09%), Τεχνική Ολυμπιακή (-8,7%) και Μοχλός (-8,7%).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v