Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 2.400 με τράπεζες - ΔΕΗ και ΟΠΑΠ

Πρωταγωνιστές για μία ακόμη συνεδρίαση οι τράπεζες με αιχμή τις ΕΤΕ (20,88 ευρώ), Alpha (9,85) και Eurobank (9,50 ευρώ). Ισχυρά κέρδη για το σύνολο του 20άρη. Πέρασαν τα πακέτα της ΛΟΔΙΣ (57,8%) στην MIG Technology.

Σαν πολύ… βιαστικός ξεκίνησε -χρηματιστηριακά- ο Αύγουστος με τους παίκτες να τραβούν βασικούς δείκτες, μετοχές προς τις κορυφές τους. Ετσι ο Γενικός Δείκτης πλησιάζει τις 2.400, ο FTSE 20 περνά τις 1.225-1.230 μονάδες με σχετικά αυξημένες συναλλαγές.

Εάν αφαιρεθούν οι συναλλαγές, που πραγματοποιούνται στη μετοχή της Singular Logic, ο καθαρός τζίρος ξεπερνά τα 14,5-15 εκατ. ευρώ, με αυξανόμενα χτυπήματα-πράξεις όχι μόνον σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και από τον χώρο των μικρομεσαίων.

Προφανώς στο γενικότερο κλίμα μετρά η αντίδραση της Εθνικής Τράπεζας προς τα 20,86 ευρώ, η σημαντική ενίσχυση της Alpha Bank προς τα 9,5 ευρώ και άλλων μετοχών του κλάδου αλλά η κινητικότητα σε ένα όλο και ευρύτερο μέρος του…ταμπλώ, είναι πλέον εμφανής.

Ισομερής η έκταση των βασικών δεικτών FT , κυρίως αυτών των μικρότερων κατηγοριών με τον SC80 στις 495 μονάδες να δικαιώνει απόλυτα όσους πόνταραν σχεδόν αμέσως με την ανοδική διάσπαση των 444 μονάδων.

Οι τακτικότεροι… επισκέπτες της στήλης ενθυμούνται της επιμονής μας, με την υπέρβαση αυτής της περιοχής αντίστασης (τότε, στήριξης πλέον) και των συχνών αναφορών μας στην διορατική προσέγγιση του αναλυτή Δημήτρη Γονιδάκη.

Όμως πέραν της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και από τη μεγάλη σημειώνονται αξιόλογες κινήσεις.

Για παράδειγμα η μετοχή του Μυτιληναίου φαίνεται πως «δένει» (σε αυτή τη φάση της αγοράς) τα 6 ευρώ, ενώ πλησιάζουν τα 6 ευρώ οι άλλες δύο της «τριάδας υποδομών» ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ. Ο χώρος της ενέργειας ανοίγει και για άλλους παίκτες, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής στα 5,52 ευρώ, καθώς διατηρείται η ανοδική τάση και για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 15,7 ευρώ.

Με αυξημένες συναλλαγές αντιδρούν επιθετικά η μετοχή του Παρνασσού στα 2,40 και της ΑττιΚατ στα 0,63 ευρώ με την αγορά να προεξοφλεί (να ποντάρει;) στο ότι ο επιχειρηματίας αργά ή γρηγορότερα θα βρει χρηματοδότες για να προχωρήσει τα σχέδια ανάπτυξης κατ΄ αρχήν στον Αγιο Κοσμά.

Χρήζει αναφοράς και η προσπάθεια αντίδρασης, που επιχειρείται και σε άλλες μικρές του κλάδου όπως είναι η Ιντρακάτ στα 0,77 ή η ΒΙΟΤΕΡ στα 0,39 ευρώ. Με 14,8% η μετοχή της ΕΛΓΕΚΑ διαμορφώνεται στα 1,32 ευρώ, των Πλαστικών Θράκης στα 0,92 ευρώ (…διάνα έκανε η Κύπρου Sec) η Γενική στα 0,95 ευρώ (για όσους δεν…πείστηκαν και δεν πούλησαν την Παρασκευή), στα 2,25 ευρώ τα υποτιμημένα Σωληνουργεία Κορίνθου, στα 0,82 η Ελλαστρον κ.α.

Είναι ενδεικτικό και συνάμα ενθαρρυντικό, πως από τη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση όλο και περισσότερες «κρυμμένες-υποτιμημένες» δυνάμεις της κατηγορίας αρχίζουν να «σηκώνουν κεφάλι» και αυτό είναι μεγάλο κέρδος (κατά την εκτίμηση μας, βέβαια ) για την ευρύτερα εννοούμενη αγορά.

Και θα προχωρήσουμε ακόμη ένα βήμα παραπέρα θα εκτιμήσουμε, πως αυτή η ευρύτερη προσπάθεια-κίνηση δεν θα είχε ανάλογη τύχη εάν οι κάθε λογής shortάκηδες των τραπεζών είχαν επιτύχει στους σχεδιασμούς τους και έπαιρναν αυτοί και όχι οι Εθνικάριοι τους γύρους της προηγούμενης εβδομάδας.

Γιατί… καλά τα bla bla και ωραία τα παραμύθια με δράκους αλλά εάν οι Εθνικάριοι δεν τους είχαν βάλει να τρέχουν το πιθανότερο να χάνονταν η αφορμή ενός ακόμη ανοδικού γύρου των ξένων αγορών.

Θεωρούμε αναγκαία την ανωτέρω επισήμανση γιατί η εμμονή μας με την Εθνική, όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις παρεξηγήθηκε από αρκετούς. Λες και δεν γνωριζόμαστε συν-παίκτες μου!

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v