Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα κορυφή με αιχμή τις Alpha, ΕΤΕ, Eurobank

Με νέα υψηλά "φλερτάρει" το ΧΑ, καθώς οι τράπεζες ξαναπαίρνουν τη σκυτάλη. Υπεραπόδοση για τις 6 ισχυρές του κλάδου, εκτίναξη άνω του 5% για Alpha. Ισχυρά κέρδη για ΕTE (2,1%), Πειραιώς (2,7%), MPB (3,1%), Eurobank (1,9%).

Ούτε…τρεις εντολές στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δεν χρειάστηκαν για να επιβεβαιωθούν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις των Γενικού Δείκτη και FTSE 20.

Η κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 2.505 μονάδες κράτησε μόλις 2-3 λεπτά, καθώς ενεργοποιήθηκαν ισχυρές εντολές αγοράς σε μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς, Marfin Popular, Κύπρου αλλά και των υπόλοιπων του κλάδιυ.

Ο Γενικός Δείκτης από νωρίς ξεπέρασε το προηγούμενο υψηλό των 2.535 μονάδων αντιδρώντας μέχρι 1,5% υψηλότερα με αυξημένες συναλλαγές σε τραπεζικά χαρτιά, μετοχές του 20άρη αλλά και εταιρειών μεγάλης-μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από κοντά και ο FTSE 20 που περνά τις 1.350 μονάδες με αιχμή την Εθνική Τράπεζα που κινείται προς την κορυφή της προχθεσινής συνεδρίασης. Προσώρας φαίνεται να δικαιώνονται οι πηγές του euro2day, που μετά την αντίδραση της Δευτέρας (κορυφή στις 2.535 μον.) και την τοποθέτηση αρκετών παικτών στα υψηλά ημέρας θεωρούσαν θέμα χρόνου τον άμεσο απεγκλωβισμό τους.

Πάντα στο χρονικό όριο του Τ συν 3 και εν πάσει περιπτώσει μέχρι και την συνεδρίαση της Πέμπτης. Με γνώμονα την εκτίμηση των ίδιων πηγών αναθεωρούμε τον πήχη όχι μόνο για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE 20 αλλά γενικότερα των αγορών.

Χρήζει προσοχής η διαφαινόμενη επόμενη κίνηση της Wall, που υπό προυποθέσεις θα μπορούσε να δώσει τη μεγάλη αντίδραση του DJIA προς το 10χίλιαρο. Μία κίνηση, που μνημονεύουν συχνά διορατικοί παίκτες και που θα μπορούσε να δημιουργήσει ανάλογη φορά από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα.

Στα της συνεδρίασης πάλι οι…μη τραπεζικές δυνάμεις του FTSE 20 οπισθοχωρούν πάλι, καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο τράπεζες και μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (Coca Cola 3E, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μετκα κ.α.). Από τις τράπεζες ενδιαφέρον παρουσιάζει η κινητικότητα της Αγροτικής Τράπεζας (αλλά και της θυγατρικής ασφαλιστικής), η συνέχεια της αντίδρασης του ΤΤ προς τα 5,64 ευρώ.

Από τους βασικούς δείκτες η τάση παραμένει ισχυρότερη για τον FTSE 20, λόγω του τραπεζικού, ωστόσο θα επιμείνουμε πως η αύξηση συναλλαγών σε επιλεγμένες μετοχές του μεσαίου-μικρού χώρου μπορεί να προοιωνίζεται κάτι καλύτερο και για αυτή την ομάδα τίτλων.

Τα ΚΑΕ με αυξημένες συναλλαγές πιάνουν τα 7,08 ευρώ με 4,9%, ο Κλουκίνας Λάππας στα 2,35 (3,3%), η Sato στα 0,63(3,2%), Frigoglass στα 6,58(4,2%), Ιλυδα στα 0,97 (5,4%), Σωληνουργεία Κορίνθου στα 2,25 (3,7%), ΒΙΟΤΕΡ στα 0,38 (2,7%) και αρκετές ακόμη από την ευρύτερη κατηγορία "δίνουν" κίνηση, που εκ των πραγμάτων και με οδηγό την τεχνική ανάλυση δικαιούνται.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v