ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΤΤ στέλνουν στις 2.500 το ΧΑ

Στις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΤΤ και λοιπών "παράπλευρων" δυνάμεων του FT 20 περνά η σκυτάλη της ανόδου, με το ΓΔ να φλερτάρει τις 2.500 μονάδες. Κέρδη για Βωβό (10%), ΜΕΤΚΑ (4,46%).

Ισορροπημένη σε μεγάλο βαθμό η συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να επιβεβαιώνουν τις πρώτες-υψηλότερες πλέον-στηρίξεις.

Εγχείρημα μάλλον μέτριων συναλλαγών, καθώς δεν ξεπερνούν τα 85 εκατ. ευρώ και συγκριτικά λιγότερων σε σχέση με τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της 21 και 24 Αυγούστου.

Ο Γενικός Δείκτης ισορροπεί πέριξ των 2.480-2.490 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 2.453 μονάδες. Ανάλογη και η διακύμανση για τον FTSE 20, καθώς με χαμηλό τις 1.300,6 κυμαίνεται κοντά στις 1.315-1.320 μονάδες.

Είναι ενθαρρυντικό, πως οι χαμηλές τιμές που προσεγγίστηκαν στην αρχή της συνεδρίασης λειτουργούν-μέχρι τώρα- και ως τοπικοί πυθμένες και χρήσιμα σημεία αναφοράς κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Η Εθνική Τράπεζα -κλειδί της τάσης του FTSE 20- αφού αρχικά διόρθωσε μέχρι τα 22,62 ευρώ αντέδρασε στη συνέχεια προς τα 22,97 ευρώ, δηλαδή αρκετά κοντά στα χθεσινά υψηλά.

Κάτι, που αφ΄ενός διευκολύνει τον μερικό απεγκλωβισμό, όσων τοποθετήθηκαν στις χθεσινές "κορυφές" αφ΄ετέρου παραπέμπει σε κινήσεις τακτικής βραχυπρόθεσμων εν αναμονή ενός επόμενου κύκλου.

Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι ανοδικός (μέσα στο χρονικό όριο του Τ συν 3 λογαριάζοντας από την χθεσινή συνεδρίαση και μετρώντας μέχρι και αυτήν της Πέμπτης, το αργότερο).

Θα ήταν πολύ σημαντικό -κατά την εκτίμηση μας- εάν η αγορά έδινε μία αντίδραση απεγκλωβίζοντας εκείνη την ομάδα παικτών, που μπήκε στο παιχνίδι στις μέγιστες τιμές της 24/8. Εάν συμβεί και αυτό τότε τα πονταρίσματα ενδέχεται να γίνουν πιο επιθετικά στη συνέχεια.

Αυτή η κατάσταση-διάθεση αναμονής είναι εμφανής από την στάση αγοραστών-πωλητών σε Eurobank (10,5 ευρώ) κυρίως όμως σε Alpha Bank (10,94 ευρώ), Τράπεζα Πειραιώς (10,54 ευρώ ευρώ).

Διαπιστώνουμε όμως, πως όσο συνεχίζεται η "αφομοίωση" των νέων υψηλών για τις έξη τραπεζικές μετοχές του 20άρη, οι αγοραστές κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε άλλες μετοχές του δείκτη (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil, Coca Cola 3E, Ελλάκτωρ κ.α.) ενισχύοντας την εκτίμηση περί "κυκλισμού" θέσεων-ρευστότητας.

Με μία τέτοια όμως τακτική και οι κερδοφόρες θέσεις κατοχυρώνονται χωρίς σημαντική πίεση του FTSE 20 και άλλες δυνάμεις της ίδιας κατηγορίας έρχονται στο προσκήνιο. Στοιχείο, που ενισχύει την εκτίμηση μας πως τα "ισχυρά χέρια" έχουν τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού, ενδιαφέρονται τα μέγιστα για την συντήρηση του θετικού κλίματος.

Μόνο σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι δυνατόν να προσελκυσθούν και νέα κεφάλαια και νέοι παίκτες και το κυριότερο εκείνοι που θα βάλουν το… χέρι στην τσέπη να καλύψουν τις αμκ.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών μοιρασμένη στο περίπου 1 προς 1 με 97 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά και την τάση των βασικών δεικτών FT να ισχυροποιείται αργά αλλά σταθερά.

Σε αυτό συμβάλλει και η μάλλον θετική εικόνα των Συμβολαίων των βασικών δεικτών της Wall, που παραπέμπουν σε οριακά ανοδικό άνοιγμα. Κάτι, που λύνει τα χέρια όσων κινούνται από Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (5,53 ευρώ), ΓΕΚ Τέρνα (6,24 ευρώ), ΕΧΑΕ (8,70 ευρώ) μέχρι Γενική Τράπεζα (0,97 ευρώ), Lavipharm (1,55 ευρώ), Forthnet (1,75 ευρώ).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v