ΧΑ: Τράπεζες υπαίτιες για τη διόρθωση

Η "κόντρα" τραπεζιτών-κυβέρνησης για τη λειτουργία των ομίλων αποτυπώνεται και με ρευστοποιήσεις στο ταμπλό. Ενδεχόμενη ολοκλήρωση του πτωτικού κύκλου έως την Παρασκευή μπορεί να οδηγήσει σε αντίδραση από τις αρχές Νοεμβρίου.

Με διορθωτικά βήματα "κλείνει" ο Οκτώβριος με βασικούς δείκτες και μετοχές να πιέζονται σε τεχνικά σημαντικές περιοχές.

Για τον FTSE 20 η υποχώρηση χθες και το κλείσιμο στις 1.486 μονάδες (χαμηλότερα δηλαδή των 1.495 μονάδων) φέρνει τον δείκτη κοντύτερα στην επιβεβαίωση (ή όχι) των τιμών ΚΜΟ20 ημερών.

Πρακτικά το περιθώριο υποχώρησης του 20άρη κατά 1,5%-2% ενδέχεται να αποβεί καθοριστικό για την βραχυπρόθεσμη τάση, για το κατά πόσον η αγορά μπορεί να αντιδράσει από τις πρώτες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου.

Βέβαια στο ΧΑ, εξελίσσεται μία…άτυπη αντιπαράθεση για θέματα που άπτονται του πλαισίου λειτουργίας των τραπεζών, των οικονομικών μεγεθών τους, ενός πιθανού νέου τρόπου διοίκησης.

Δεν είναι τυχαίο, πως όλη αυτή η εικοτολογία, που έχει ξεκινήσει άλλοτε με το ενδεχόμενο έκτακτης φορολόγησης των κερδών, ορισμού ανώτερου επιτρεπόμενου επιτοκιακού ορίου οδηγεί αρκετούς διαχειριστές-κυρίως ξένους- σε ρευστοποιήσεις τραπεζικών θέσεων και προσωρινή(πιθανώς) αποχώρηση τους από την ελληνική αγορά.

Η… διελκυστίνδα μεταξύ τραπεζιτών και κυβέρνησης συνεχίζεται και απ΄ότι φαίνεται θα έχει και άλλα επεισόδια. Μένει να μετρηθεί και αυτή η παράμετρος, που τις τελευταίες συνεδριάσεις αναμφίβολα επηρεάζει αρνητικά την αγορά.

Για αυτό παρακολουθούμε την υποχώρηση των τραπεζών, του FTSE 20, τις πωλήσεις συγκεκριμένων διαχειριστών και περιμένουμε έως 2% χαμηλότερα τον FTSE 20.

Στην περίπτωση, που σήμερα ή έως την Παρασκευή ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος διόρθωσης αναμένουμε τις ενδείξεις αναστροφής της τάσης. Κίνηση, που όπως φαίνεται να ξεκινήσει και αυτή τη φορά από τις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v