ΧΑ: Ανοδική αντίδραση στο... ρελαντί

Μετά από δύο συνεχόμενες πτώσεις ο ΓΔ επέστρεψε ανοδικά με την αγορά να καταγράφει το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 23 συνεδριάσεων. Εβδομαδιαία κέρδη 0,29%. Μειώθηκε σημαντικά ο δανεισμός τίτλων.

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε σε θετικό πρόσημο ακολουθώντας τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μία συνεδρίαση ανίχνευσης διαθέσεων, με την Σοφοκλέους να δείχνει αρκετά “ψύχραιμη” μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής οικονομίας από την Fitch.

Η εβδομάδα που πέρασε με τρεις θετικές και δύο αρνητικές συνεδριάσεις έδωσε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 0,29%, ενώ τα κέρδη από την αρχή του χρόνου έφθασαν στο +58,86%.

Και νέες αλλαγές στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με την Alpha Bank να περνά τον ΟΠΑΠ και να τον ρίχνει στην έκτη θέση.

Έτσι η πρώτη εξάδα διαμορφώνεται ως εξής: Εθνική (16,04 δισ), Coca-Cola (6,72 δισ), Eurobank (6,46 δισ.), ΟΤΕ (6,18 δισ), Alpha Bank (5,84 δισ), ΟΠΑΠ (5,79 δισ)

Εικόνα “κούρασης” στους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ από την μέση και χαμηλότερα αρκετά “επενδυτικά σχήματα” “έκαναν κράτει” πιθανόν αιφνιδιασμένα από την χθεσινή υψηλή προσφορά που παρουσιάστηκε σε αρκετούς τίτλους μικρής κεφαλαιοποίησης, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι παρέμεναν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος για αρκετό καιρό.

Σαφής ένδειξη της επιφυλακτικότητας που επικράτησε, παρά το θετικό πρόσημο του Δείκτη και η νέα μείωση της μικτής αξίας συναλλαγών. Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί ότι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 23 συνεδριάσεων.

Παρά ταύτα ο άνεμος αισιοδοξίας συνεχίζει να “πνέει” στις διεθνείς Αγορές με τους περισσότερους από τους διεθνείς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι ή όποια πιθανολογούμενη διόρθωση θα είναι εξαιρετικά βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους τα μεγαλύτερα κέρδη για την Alpha Bank (+3,65%) που έκλεισε και στο υψηλό ημέρας και την Eurobank (+2,56%). Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, ΤΤ, ΟΠΑΠ, Intralot και θετική ημερήσια μεταβολή για Μυτιληναίο και Coca-Cola .

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Ελλάκτωρα (-2,47%) που έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας, αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάνα και αρνητικό πρόσημο για Αγροτική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου, Motor Oil, MPB, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ξεκίνησε έντονα ανοδικά φθάνοντας γρήγορα στο υψηλό ημέρας των 2855,61 μονάδων (10.35), από εκεί και πέρα οπισθοχώρηση και πολλαπλές προσκρούσεις στις παρυφές των 2820 μονάδων και τελικό κλείσιμο στις 2838,13 μονάδες με κέρδη 0,96%, ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας έφθασε τα 200 εκατ., από τα οποία τα 10,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Δεν ικανοποίησε η τελική εικόνα με 95 ανοδικές μετοχές έναντι 117 πτωτικών και 24 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 10,87%.

Στους θετικά διακριθέντες οι Medicon, Proton Bank, Rilken, Lamda Development, Alapis, Τεγόπουλος, Ευρωσύμβουλοι, ΕΧΑΕ κ.λ.π.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Στις διεθνείς Αγορές και συγκεκριμένα στον Dow Jones εστιάζει την προσοχή του ο Απ. Μάνθος. Ο αναλυτής της Fortius Finance επισημαίνει ότι ο Αμερικάνικος δείκτης κατά τις τελευτείς εννέα συνεδριάσεις κινείται σε ένα εύρος 250 μονάδων, “ταλαντώνοντας” πέριξ των 10000 μονάδων.

Η διαγραμματική στήριξη συνεχίζεται να εντοπίζεται στις 9800 μονάδες ενώ η διαγραμματική αντίσταση βρίσκεται στην περιοχή των 10200 μονάδων. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί και στην αντίσταση, που προβάλει στους τελευταίους μήνες η γραμμή στις10.220 μονάδες, καθώς όπως φαίνεται οποιαδήποτε προσπάθεια “ανοδικής διάτρησης” κατέληγε σε “υγιή” “pull back” προς τη γραμμή στήριξης των 9630 μονάδων.

Από πλευράς τεχνικών δεικτών η εικόνα εντείνει ακόμα περισσότερο το αίσθημα εκδήλωσης γρήγορης διορθωτικής “βύθισης” της Αγοράς.

Σε αντίθετη περίπτωση ζητούμενο για την ανοδική διάσπαση των 10200 μονάδων είναι η εισαγωγή “φρέσκου” χρήματος στην Αγορά, καθώς όπως φαίνεται και από τους εξειδικευμένους “flow” δείκτες οι τελευταίες 350 ανοδικές μονάδες του δείκτη Dow Jones έχουν “αποκτηθεί” με σχεδόν ανακυκλούμενο τζίρο συναλλαγών.

Πρώτο σημείο αντίστασης τις 2850 μονάδες, βλέπει ο Μάνος Χατζηδάκης. Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα δώσουν πολλές πληροφορίες για την διάθεση των πωλητών αλλά και τις δυνατότητες που έχουν στα επίπεδα των 2.800 μονάδων οι αγοραστές, καθώς η αύξηση της μεταβλητότητας κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει αρχίσει να “χτίζει” διάγραμμα κορύφωσης τάσης ή κάποιας τοπικής κορυφής.

Η “κόπωση” που παρατηρείται στους Δεικτοβαρείς τίτλους διατηρείται ακόμα εντός των ορίων της λογικής της διόρθωσης και στην καλύτερη περίπτωση η εκτόνωση της θα είχε την μορφή πλάγιας κίνησης ενδεχομένως στο πλαίσιο ενός σχηματισμού συσσώρευσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι Δεικτοβαρείς μετοχές ενδέχεται να βρεθούν βραχυπρόθεσμα σε ένα εύρος κίνησης 200 – 250 μονάδων που δεν θα διατάραζε την έως τώρα ανοδική τους εικόνα μέχρις ότου εμφανιστούν νέοι ικανοί καταλύτες –κυρίως από το εσωτερικό και δη από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων- για να μεταβάλλουν την ψυχολογία προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Η εκτίμηση αυτή δίνει προβάδισμα στις μικρές και μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις οι οποίες αυτή την εβδομάδα “έκαναν το πρώτο βήμα”.

Η διαφοροποίηση τους από την γενική εικόνα της Αγοράς έφερε στο προσκήνιο ξεχασμένους τίτλους και καθημερινά ο αριθμός των ημερήσιων πρωταγωνιστών αυξάνεται με πολύ ικανοποιητικό βάθος συναλλαγών και είναι ενδεικτικό των τάσεων που προοδευτικά αναπτύσσονται εκτός FTSE και οι οποίες εκτιμάται ότι σε ένα κλίμα συσσώρευσης θα βρουν ακόμα μεγαλύτερη υποδοχή από όλων των ειδών τα χαρτοφυλάκια.

Το κυριότερο ωστόσο είναι ότι η άνοδος αυτή δίνει “αγοραστική δύναμη” σε μικρομεσαίους κωδικούς, “ανοίγει την όρεξη” για ρίσκο και κρατά την ρευστότητα από κερδισμένες θέσεις εντός της Αγοράς αφού το ρίσκο των τοποθετήσεων των μικρών κεφαλαιοποιήσεων δεν έχει εκθέσει όσους πήραν την αρχική πρωτοβουλία κινήσεων.

Εφιστάται η προσοχή σε φαινόμενα υπεραισιοδοξίας και ενθουσιασμού ο οποίος στερείται θεμελιώδους υπόβαθρου και βασίζεται σε “τυχοδιωκτικές” κινήσεις που έχουν σαν άλλοθι την διάχυση της ρευστότητας. Ο κίνδυνος εγκλωβισμού σε μη ορθολογικές επιλογές είναι υπαρκτός (!)

Νέα υποβάθμιση θα φέρει σημαντική αύξηση στα επιτόκια δανεισμού και η Αγορά που σήμερα έδειξε ψύχραιμη θα αισθανθεί όντως “άβολα” υποστηρίζει ο Δημήτρης Τζάνας. Ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank εκτιμά ότι το Χ.Α. θα συνεχίσει να κινείται στο γνωστό κανάλι των εξελίξεων που χαράσσουν οι διεθνείς Αγορές, καθοδηγούμενο από την συντήρηση της υψηλής ρευστότητας και το μάλλον θετικό διεθνές κλίμα.

Από εκεί και πέρα η Αγορά περιμένει να “δει” χειροπιαστές αποδείξεις προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω εκτροχιασμός των δημοσιονομικών δαπανών.

Η επένδυση σε μετοχές είναι ένα μακροχρόνιο “game” υπενθυμίζει ο Θεοδ. Κρίντας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management επισημαίνει συνεδρίαση εξέπληξε όσους περίμεναν την Αγορά μουδιασμένη μετά την πρόσφατη υποβάθμιση από την Fitch, κάτι που αφήνει “αποχρώσες ενδείξεις” ότι σαν γεγονός είχε “προεξοφληθεί” επαρκώς από τα ξένα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να κινούν την Αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Κρίντα η Σοφοκλέους θα συνεχίσει να ακολουθεί την πορεία των διεθνών Αγορών, έστω και αν δείχνει ότι έχει ανάγκη να “χωνέψει” τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και να δώσει ευκαιρίες αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων.

Επίσης ίσως είναι “επικίνδυνα μονοσήμαντη” η σκέψη να αναφέρονται τα κέρδη του Δείκτη από τα χαμηλά του Μαρτίου και να μην εξετάζεται αφ΄ ενός ότι ο Δείκτης κινείται περίπου 47% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2007 (5334,5 μονάδες, κλείσιμο 31/10/2007), ενώ ακόμα χαμηλότερα βρίσκεται η μικρή κεφαλαιοποίηση όπου “πεισματικά” “ενδιαφέρουσες” μετοχές αδιαφορούν στο να ακολουθήσουν έστω και από σχετική απόσταση την παρατεταμένη ανοδική αντίδραση, πιθανότατα διότι τα χαρτοφυλάκια που εδώ και πολύ καιρό αποτελούν τον “κινητήριο μοχλό” του Χ.Α. δεν επιδεικνύουν κανένα ενδιαφέρον για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Όμως αυτά τα δύο από μόνα τους, μπορεί να αποτελέσουν ένα σημαντικό “ανάχωμα” στην σημαντική διόρθωση που περιμένουν όλο και περισσότεροι.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Μειώθηκε σημαντικά ο δανεισμός τίτλων (252000 Alpha Bank, 9100 MPB, 47200 Εθνική, 59400 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1152), Alpha Bank (823), ΟΤΕ (695), Ταχ. Ταμιευτήριο (227), MPB (451), Ιντρακόμ (151), Eurobank (1052), Πειραιώς (340), ΔΕΗ (243), MIG (511), Intralot (336), Αγροτική (307), Μυτιληναίος (537), Τιτάν (155), ΟΠΑΠ (152), Κύπρου (295).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 23/10 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: ΟΤΕ 15873 τεμ., Intralot 19000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Κύπρου 9854 τεμάχια.



Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v