ΧΑ: Ρεύμα από ΔΕΗ, Black out από Alpha

Το placement της Alpha Bank αλλά και οι πωλήσεις μετοχών από μεγαλοστελέχη του ομίλου ΄΄έριξαν΄΄ τράπεζες και FΤ 20. Τροφοδοτεί την τάση η ΔΕΗ ωστόσο χρειάζεται και η συνδρομή των τραπεζών.

Χαμηλότερα με τις τράπεζες το ΧΑ, σε υψηλά 13 μηνών ο Dow με την ελληνική αγορά να κινείται για ακόμη μία φορά στον… δικό της ρυθμό.

Όμως η χθεσινή διόρθωση του FΤ 20 στις 1.438 (αφού προηγουμένως είχε αντιδράσει έως τις 1.473 μονάδες) μπορεί να αποδίδονταν στην διάθεση μετοχών της Alpha Bank (placement) ωστόσο τραπεζικοί κύκλοι σημείωναν πως στην αγορά ΄΄μέτρησε αρνητικά΄΄ το γεγονός της πώλησης θέσεων από τον ίδιο τον πρόεδρο του ομίλου αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της Σταδίου.

Σημείωναν μάλιστα, πως είναι η δεύτερη φορά που ακολουθείται ανάλογη τακτική και δη σε διάστημα λίγων μηνών και προφανώς σε βέλτιστες τιμές.

Διόρθωση της Alpha Bank στα 11,60 ευρώ, κατά 4,92% χαμηλότερα, που παρέσυρε σε πωλήσεις και αρκετούς Εθνικάριους αλλά και ορισμένους ακόμη βραχυπρόθεσμους διαχειριστές.

Αναμφίβολα η ενέργεια των μεγαλοστελεχών στης Alpha Bank αποτιμήθηκε αρνητικά από πολλούς ενεργούς παίκτες κάτι, που αποτυπώθηκε στο…ταμπλό.

Κατά συνέπεια είμαστε υποχρεωμένοι να αναθεωρήσουμε εν μέρει την στάση μας για την βραχυπρόθεσμη τάση των τραπεζών, παρά το ότι ο Dow ΄΄έγραψε΄΄ χθες νέο υψηλό 13 μηνών και το ότι πριν από λίγο τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε αντίδραση προς την ΄΄κορυφή΄΄ για τον εν λόγω δείκτη.

Μένει να διερευνηθεί η διάθεση των βραχυπρόθεσμων παικτών απέναντι στις τράπεζες, την Alpha Bank κυρίως, να αποσαφηνισθεί δηλαδή η φορά για τον FΤ 20. Καλή και χρήσιμη χθες η ΔΕΗ, με αντίδραση 4,41% στα 15,40 ευρώ, που νωρίτερα ανακοίνωσε και τα μεγέθη τριμήνου και μπορεί να….φαντάζει μία καλή εναλλακτική στήριξη για τον 20άρη, αλλά…η τάση χρειάζεται και την συνδρομή των τραπεζών.

Ο κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο είτε με την πρώτη ταχύτητα του είτε με την δεύτερη, καθώς η κινητικότητα σε Γενική Τράπεζα, Proton Bank, Εμπορική Τράπεζα, Aspis Bank κ.α. μπορεί να κρύβει εκπλήξεις, σε δεύτερο χρόνο όμως.

Εάν ο FΤ 20 δεν ΄΄χάσει΄΄ στην αρχή της συνεδρίασης της πρώτες στηρίξεις του τότε το ΧΑ θα μπορούσε να ακολουθήσει στον κυματισμό της Wall και των κυριότερων ευρωπαικών αγορών.

Να… μετρήσουμε όμως τις προθέσεις των ενεργών παικτών, να αποσαφηνισθεί η διάθεση τους κυρίως απέναντι στη μετοχή της Alpha Bank και βλέπουμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v