Βίοι… αντίθετοι για Alpha Bank - ΔΕΗ

Μέχρι και -4% η Alpha Bank, πιέζοντας τον ΓΔ προς τις 2.750 μονάδες. Μέχρι και 4% υψηλότερα η ΔΕΗ, με πολλά βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα λόγω "αντιστάθμισης" στον 20άρη και ανακοίνωσης αύριο των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου.

Η Alpha Bank βαραίνει τις τράπεζες και τον FTSE 20, κρατώντας τον δείκτη μόλις 0,2% υψηλότερα και τον Γενικό Δείκτη λίγο πάνω από τις 2.700 - 2.705 μονάδες. Από την αρχικά υψηλή τιμή των 12,44 ευρώ, που όπως σημειώναμε νωρίτερα άρχισαν να ενεργοποιούνται κυρίως βραχυπρόθεσμοι πωλητές, η μετοχή έφθασε να πιέζεται μέχρι και 4,2% χαμηλότερα, πριν από λίγο.

Τα τελευταία 20 - 30 λεπτά υπερισχύουν ελαφρώς οι πωλητές και στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που χάνει τα 26 ευρώ, διορθώνοντας στα 25,8 - 25,9 ευρώ.

Όμως, οι συναλλαγές, που δεν ξεπερνούσαν τα 120 - 122 εκατ. ευρώ (γύρω στις 14:00), δεν μπορεί να θεωρηθούν επαρκείς για τη συντήρηση της αρχικής αντίδρασης.

Υπενθυμίζουμε πως αρχικά ο FTSE 20 αντέδρασε προς τις 1.473 μονάδες, πιάνοντας δηλαδή τον στόχο προσέγγισης του εύρους των 1.470 - 1.480 μονάδων, που μέχρι νεωτέρας αποτελεί ισχυρή αντίσταση.

Φαίνεται να αποτελεί και σημείο τερματισμού - ολοκλήρωσης της τελευταίας βραχυπρόθεσμης αντίδρασης, καθαρά και μόνο τεχνικής μορφής, που ξεκίνησε από τα χαμηλά της Τρίτης και ισχυροποιήθηκε στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης.

Σε αυτό το κλίμα μετοχές εταιριών του 20άρη (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ) αλλά και επιλεγμένοι τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης καλούνται να κάνουν τη διαφορά. Είτε με τη ΔΕΗ πάνω από τα 15 ευρώ, είτε με τον ΟΤΕ καθώς η Citigroup αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή του Οργανισμού σε "αγοράς", είτε με τον ΟΠΑΠ που ωστόσο εμφανίζεται πιο αδύναμος από τους άλλους δύο. Για τον ΟΤΕ και η JP Morgan επανέρχεται θέτοντας τον πήχη στα 12 ευρώ.

Κατά συνέπεια, το στοίχημα που… παίζεται στη συνέχεια δεν αφορά πλέον στο ενδεχόμενο υπέρβασης των 1.470 - 1.480 μονάδων (για τον FTSE 20) όσο στη συντήρησή του πάνω από τις 1.440 - 1.445 μονάδες.

Από το ταμπλό, ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο Μυτιληναίος, που περνά πάλι τα 6 ευρώ, η Aspis Bank (με κινητικότητα, μετά την πρόταση Β. Ρέστη), η Γενική Τράπεζα, η Proton Bank, αλλά και μετοχές όπως Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο (και ορισμένων θυγατρικών της), J&P Άβαξ κ.ά.

Για τη μετοχή της κατασκευαστικής εταιρίας θα λέγαμε πως η… εγκατάλειψή της στα χαμηλά, σε συνδυασμό με κυοφορούμενες επιχειρηματικές, μετοχικές εξελίξεις στον όμιλο, ενδέχεται να αποτελεί σημείο αναφοράς για τον κλάδο μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις.

Προσώρας, θεωρούμε τη ΔΕΗ (ανακοινώνει αύριο αποτελέσματα γ΄ τριμήνου) σηματωρό της βραχυπρόθεσμης τάσης για τον FTSE 20, τουλάχιστον για όσο συνεχίζονται οι βραχυπρόθεσμες ρευστοποιήσεις - πιέσεις στη μετοχή της Alpha Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v