Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό πρόσημο χάριν ΕΤΕ, ΟΠΑΠ και Κύπρου

ΕΤΕ, ΟΠΑΠ και Κύπρου διαφύλαξαν το θετικό πρόσημο του ΓΔ σε μία συνεδρίαση με το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 58. Μηδενικές συναλλαγές για 55 μετοχές στις 16.30. Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων.

Παρά την “θετική αύρα” των διεθνών Αγορών και τις δύο πτωτικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί, η σημερινή ανοδική αντίδραση όχι μόνο δεν έπεισε, αλλά θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι περιορίστηκε στο πρόσημο του Δείκτη και στην δημιουργία εντυπώσεων, αφού προς το τέλος της συνεδρίασης οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο πήραν την πρωτοκαθεδρία.

Αν έχει κάτι να “πει” η σημερινή συνεδρίαση, είναι ότι έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 58 συνεδριάσεων, η επιφυλακτικότητα και η στάση αναμονής είναι απόλυτα εμφανείς, ενώ περισσότερο αποκαρδιωτική κρίνεται η εικόνα στα “ενδότερα” του ταμπλό.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στις 16.30 και μετά από έξι ώρες συνεδρίασης, 55 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 120 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 5000 τεμάχια, ενώ το 89% του τζίρου, εκ νέου σε τίτλους του 20αρη.

Για ποια Αγορά μπορούμε να μιλάμε όταν το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό επιμένει να “υποσιτίζεται” σε συναλλαγές και ενδιαφέρον και τελικά σε τι βοηθάει η παρουσία στο Χ.Α. περισσότερων από το 50% των τίτλων όταν επιμένουν σε ανύπαρκτες ή έστω αναιμικές συναλλαγές;

Με αυτά τα δεδομένα είναι επόμενο στην Αγορά να επικρατεί η εντύπωση ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν πρόσκαιρη ανάκαμψη και η οποία δεν θα έχει ουσιαστική συνέχεια, αν σε αυτό δεν συνηγορήσει έντονα το διεθνές κλίμα.

Από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους με κέρδη μεγαλύτερα του 1% μόνο οι “τρεις σωματοφύλακες” Εθνική Τράπεζα (+1,38%, ενδοσυνεδριακά έφθασε να κερδίζει έως και 3,65%), Τράπεζα Κύπρου (+1,45%) και ΟΠΑΠ (+1,19%). Απλά θετικό πρόσημο για ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Τράπεζα Πειραιώς και Motor Oil και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής Τράπεζας.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Alpha Bank (-2,41% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), αξιοσημείωτες απώλειες για ΤΤ και Μυτιληναίο και αρνητική μεταβολή για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, ΟΤΕ, Τιτάνα, Coca-Cola, Intralot, Eurobank, MPB, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 2685,71 μονάδες (13.15) και υποχωρώντας σταδιακά έκλεισε στις 2659,4 μονάδες με κέρδη 0,25%, ενώ ο τζίρος σαφώς συρρικνωμένος υποχώρησε στα 156 εκατ. από τα οποία μάλιστα τα 13 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές έναντι 107 πτωτικών και 16 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 16,67%.

Μεταξύ των “πειστικά” διακριθέντων και οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Λούλη και AS Company.


Τι σχολιάζουν αναλυτες της αγοράς

Κατά γενική εκτίμηση, η Αγορά βρίσκεται σε φάση "ταλαιπωρίας" και διακυμάνσεων αναζητώντας επίπεδα ισορροπίας, ενώ η τάση θα συνεχίσει να διαμορφώνεται από ελάχιστες μετοχές που δεν ξεπερνούν τις λίγες δεκάδες και που θα συνεχίσουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Η απαισιόδοξη σχολή σκέψης υποστηρίζει ότι οι ξένοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν σοβαρά για την πορεία της εγχώριας οικονομίας, εκτιμώντας ότι θα εισέλθει σε μια μακρά περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας και αυτό αν μη τι άλλο είναι ένα “εσωτερικό” πρόβλημα της Σοφοκλέους.

Εν τω μεταξύ όσο οι διαχειριστές θα συνεχίζουν το κλείσιμο των βιβλίων τους, τόσο θα εκλείπει ο λόγος για καλυτέρευση των αποτιμήσεων και καταγραφή υπεραξιών, ενώ δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί και μίνι πίεση των τιμών προκειμένου το νέο έτος να βρει τις αποτιμήσεις σχετικά χαμηλότερα.

Η όποια ανοδική αντίδραση δύσκολα θα δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2670 μονάδων, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης. Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί ότι το τρέχον πτωτικό κύμα δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι πολύ πιθανό η Αγορά να μην κατορθώσει να σταθεροποιηθεί εμφανίζοντας έντονες διακυμάνσεις και αυξημένες επιμέρους μεταβολές στις μετοχές του FTSE. Ως εκ τούτου κάθε ανοδική αντίδραση θα αποτελούσε περισσότερο ευκαιρία πωλήσεων παρά την απαρχή κάποιας νέας ανοδικής κίνησης. Συνιστά επιφυλακτικότητα και εκτιμά ότι σύντομα η Αγορά θα ξαναδοκιμάσει τα χαμηλά των 2580 μονάδων όπου και θα εξετάσουμε την αλλαγή της στάσης μας έναντι νέων τοποθετήσεων.

Δεν έχει τις απαιτούμενες δυνάμεις για να μπορέσει να διασπάσει ανοδικά την περιοχή αντίστασης των 1470 μονάδων ο FTSE, διαπιστώνει ο αναλυτής της Fortius Finance Απ. Μάνθος. Έτσι, δημιουργείται μια ιδιαίτερα ανησυχητική κορυφή για την περαιτέρω βραχυχρόνια πορεία του δείκτη.

Αυτό κυρίως γατί υπάρχει η υπόνοια πραγματοποίησης ενός “κεφάλι – ώμος” σχηματισμού, με “neckline” στις 1370 μονάδες περίπου. Πάντως, μέχρι την πιθανή ολοκλήρωση του εν λόγω σχηματισμού, τα Μηνύματα που δίνουν οι Volume Breadth Indicators προϊδεάζουν αρνητικά για την ανοδική δυναμικότητα του δείκτη.

Η κακή εικόνα του Χ.Α. αντικατοπτρίζει την κακή εικόνα της εγχώριας οικονομίας που δυσκολεύεται να καλύψει βραχυχρόνιες και μεσοχρόνιες δαπάνες, υποστηρίζει ο Δημ. Μέξης. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Περβανάς ΑΧΕ θεωρεί ότι η Αμερικανική οικονομία βρίσκει κάποια πρώτα “πατήματα”, έστω και με υψηλή ανεργία, αφού οι επιχειρήσεις συνεχίζουν τις περικοπές κόστους.

Όμως αν δεν αυξηθεί η κατανάλωση και συνεχίσει να αυξάνεται η ανεργία, η οικονομία στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού θα διολισθήσει εκ νέου σε ύφεση και αυτή θα είναι χειρότερη της προηγούμενης.

Στα καθ΄ ημάς οι συνεχιζόμενες αυξήσεις κεφαλαίου των Τραπεζών τραβάνε ρευστότητα από την Αγορά και επειδή αυτή είναι περιορισμένη οδηγεί σε ρευστοποιήσεις μετοχών. Σύμφωνα με τον κ. Μέξη το Χ.Α. θα συνεχίσει να είναι μία Αγορά το πολύ 30 τίτλων και μόνα αν κάποια στιγμή αυτοί θεωρηθούν “ακριβοί”, θα υπάρξει σχετική μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό και κατά μείζονα λόγο από εγχώρια χαρτοφυλάκια.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Μειώθηκε κι άλλο ο δανεισμός τίτλων (31300 Coca-Cola, 8000 Πειραιώς, 15000 ΟΠΑΠ, 26900 MPB, 8000 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2208), Alpha Bank (1327), ΟΤΕ (346), Ταχ. Ταμιευτήριο (109), MPB (1361), Eurobank (483), Πειραιώς (465), ΔΕΗ (954), MIG (459), Κύπρου (197), Coca-Cola (224), Αγροτική (108), ΟΠΑΠ (167), ΓΕΚ (138), Ιντρακόμ (528).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 11/11 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 86586 τεμ., ΟΤΕ 50898 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική 5536 τεμ., Alapis 23925 τεμ., Eurobank 16206 τεμ., ΕΧΑΕ 5000 τεμ.

Σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η εταιρεία Algebris Investments (UK) LLP, ενεργώντας ως διαχειρίστρια του κεφαλαίου Algebris Global Financials Master Fund, γνωστοποιεί ότι την 9η Νοεμβρίου 2009 η ανοικτή καθαρή θέση που κατείχε στην εταιρεία Alpha Bank ΑΕ μειώθηκε σε ποσοστό ισοδύναμο του 0,20% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της παραπάνω Τράπεζας (λόγω της μείωσης των CFD συναλλαγών). Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί

σε 825.849 μετοχές της εταιρείας ALPHA BANK ΑΕ. Επίσης, η εταιρεία Algebris Investments (UK) LLP γνωστοποιεί ότι την 10η Νοεμβρίου 2009 η ανοικτή καθαρή θέση που κατείχε στην εταιρεία ALPHA BANK ΑΕ μειώθηκε σε ποσοστό ισοδύναμο του 0% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της παραπάνω Τράπεζας (λόγω της μείωσης των CFD συναλλαγών). Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε μηδέν μετοχές της εταιρείας ALPHA BANK ΑΕ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v