Χαλάει η ψυχολογία για τις τράπεζες

Δεύτερη ημέρα αρνητικής αυτονόμησης για τη Σοφοκλέους, με πρωταγωνιστές και πάλι τους τραπεζικούς τίτλους. Ισχυρές απώλειες για Eurobank (-4,13%), Εθνική (-3,6%). Κέρδη για Τιτάνα, MOH. Χαμηλότερος ο δανεισμός τίτλων.

Δεύτερη μέρα αρνητικής αυτονόμησης

Πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης και μετά το χθεσινό εντυπωσιακό κλείσιμο της Wall Street (υψηλά 13 μηνών), δεν ήταν λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που περίμεναν έστω και ετεροχρονισμένη ανοδική αντίδραση.

Όμως το Χ.Α. ξεκίνησε δειλά ανοδικά, στην συνέχεια ακολούθησε την κίνηση των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, αλλά μετά τις 13.00 οι πωλητές στον Τραπεζικό κλάδο (-2,75%), κατά πρώτο λόγο και σε κάποιους επιπλέον τίτλους του 20αρη κατά δεύτερο, πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα η γενικότερη εικόνα στο ταμπλό να επιδεινωθεί.

Μάλιστα όλο και περισσότερο εδραιώνεται η άποψη μεταξύ των παραγόντων της Αγοράς ότι η μεταβλητότητα θα συνεχισθεί και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια σημαντικής περαιτέρω ανάκαμψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 88% του συνολικού ημερήσιο τζίρου, ενώ ανακατατάξεις έχουν σημειωθεί και στην πρώτη εξάδα κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., με την Alpha Bank μετά από πολύ καιρό να περνά και να διατηρείται στην τρίτη θέση, ενώ “ταυτόχρονη άφιξη” και διαφορές “βραχείας κεφαλής” παρατηρούνται στις θέσεις από 4 έως 6.

Αναλυτικά: Εθνική (14,98 δισ), Coca-Cola (6,36 δισ), Alpha Bank (6,20 δισ), Eurobank (5,63 δισ), ΟΠΑΠ (5,63 δισ), ΟΤΕ (5,59 δισ).

Στο ταμπλό του FTSE, μέσω των δημοπρασιών, έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου και πολύ κοντά σε αυτό οι Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Intralot, MPB, MIG.

Με αξιοσημείωτα κέρδη μόνο ο Τιτάνας (+1,46% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), ενώ με απλά θετικό πρόσημο έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Coca-Cola, Motor Oil και αμετάβλητος ο τίτλος της Alpha Bank.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-4,13%), MPB (-3,48%) και Εθνική (-3,63%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς και Intralot. Άξιες λόγου απώλειες για ΔΕΗ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αρνητική μεταβολή για Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Αγροτική Τράπεζα και MIG.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε στο υψηλό ημέρας των 2709,09 μονάδων, μετά τις 13.05 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2635,05 μονάδες (15.22) και έκλεισε τελικά στις 2652,68 μονάδες με απώλειες 1,33%, ενώ ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων) έφθασε τα 197 εκατ. από τα οποία τα 8,1 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα (συνεχίζει να “υποσιτίζεται” συναλλακτικά το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό), με 88 ανοδικές μετοχές έναντι 125 πτωτικών και 24 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 14,29%.

Ηλεκτρονική, Ελλάδος, Δομική Κρήτης, Λούλη, ΟΛΠ, ΕΥΑΘ, Jumbo, μερικοί από τους λίγους τίτλους που “κατόρθωσαν” να συνδυάσουν κάποια κέρδη με σχετικά “αξιοπρεπείς” συναλλαγές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές οι αναλυτές επιμένουν ότι η τάση παραμένει ανοδική έστω και αν σταδιακά οι Αγορές περάσουν στην επόμενη φάση που θα είναι η αύξηση των επιτοκίων. Σε αυτή την περίοδο, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις πρώτες ύλες και σε αμυντικούς κλάδους εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ αντίθετα, οι τεχνολογικές και χρηματοοικονομικές μετοχές είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι.

Ελληνική διαφοροποίηση και “τιμωρία” με μερικές ρευστοποιήσεις, βλέπει ο Δημήτρης Τζάνας. Ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank επισημαίνει ότι πλέον σε όλα τα μεγέθη η Ελληνική οικονομία είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και αυτό την βάζει σε συνεχή έκθεση στα μάτι των παρατηρητών και των οίκων αξιολόγησης. Άλλωστε η κακή εικόνα της εγχώριας οικονομίας έχει επισημοποιηθεί διά των πλέον επίσημων χειλέων, ενώ αρχίζει να διαχέεται η ανησυχία ότι ο δρόμος που θα αναγκαστεί να ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να αποφύγει τον δημοσιοοικονομικό εκτροχιασμό θα είναι μακρύς και δύσκολος (!)

Έξω πάμε καλά, όχι όμως και εντός των τειχών δηλώνει ο Απ. Μάνθος. Ο αναλυτής της Fortius Finance κατ΄ αρχήν επισημαίνει ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης (όσο εκινείτο με θετικό πρόσημο), ούτε καν απετόλμησε να δοκιμάσει τα χθεσινά ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Ασφαλώς τον μεγαλύτερο προβληματισμό “εξάγει” ο Τραπεζικός δείκτης που σε δύο συνεδριάσεις γράφει αθροιστικές απώλειες 4,2%, επιβαρύνοντας σημαντικά την διαγραμματική του εικόνα. Αν ο εν λόγω δείκτη δεν μπορέσει να βρει στήριξη στις 3400 μονάδες, τότε τεχνικά μπαίνουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 3349 (ασθενής) και 3085 μονάδες (ισχυρή), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μία ιδιαίτερα Τραπεζοκεντρική Αγορά.

Μοιραία το ενδιαφέρον παραμένει στους ξένους δείκτες. Όσον αφορά τον Dow Jones ο αναλυτής της Fortius θεωρεί ότι αν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις ο εν λόγω δείκτης κινηθεί υψηλότερα της ζώνης 10250 – 10300 (σε κλείσιμο), τότε δημιουργούνται τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 10700 και 11000 μονάδες.

Επίσης όσον αφορά τον DAX, η διαγραμματική διατήρηση του δείκτη στο ημερήσιο chart τιμών μέσα στο ανοδικό κανάλι τάσης, όπως επίσης και η άμεση ανοδική αντίδραση μετά την επαφή με τον μεσοπρόθεσμο απλό κινητό μέσο των 100 ημερών (ΚΜΟ 100: 5365 μονάδες) μας προϊδεάζουν θετικά για τις επόμενες συνεδριάσεις. Διαγραμματικές αντιστάσεις συναντάμε στα επίπεδα των 5628, 5750 και 5888 μονάδων.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις επόμενες μέρες ο ταλαντωτής RSI, καθώς εάν καταστρατηγήσει τις μέχρι τώρα καθοδικές αποκλίσεις (5720 μονάδες) τότε θα πρέπει να αναμένουμε βίαιο ανοδικό “ξέσπασμα” προς την ισχυρή αντίσταση των 6.167 μονάδων αφήνοντας έτσι πίσω το ψυχολογικό όριο των 6.000 μονάδων", αναφέρει ο κ. Μάνθος.

Η Αγορά δείχνει να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από τις ειδήσεις που ανακοινώνονται. Η επισήμανση αυτή αφορά κυρίως τα αποτελέσματα της Alpha Bank στα οποία η Aγορά έδειξε ότι είχε προεξοφλήσει πλήρως την εξέλιξη των μεγεθών επηρεάζοντας παράλληλα και την χρηματιστηριακή συμπεριφορά των υπολοίπων Τραπεζών, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ εντοπίζει την αρνητική αυτονόμηση της Ελληνικής Αγοράς από τις Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές Αγορές. Όπως και να έχει η ζώνη των 2700 μονάδων δείχνει ακόμα ισχυρή από πλευράς προσφοράς και θα χρειαστεί κάποιος διαγραμματικός σχηματισμός ή ένα “σβήσιμο” των διακυμάνσεων για να δοκιμαστούν με επιτυχία υψηλότερα επίπεδα. Από την άλλη πλευρά η πλάγια κίνηση του Γενικού Δείκτη “αγοράζει χρόνο” καθώς έχει επισημανθεί ότι ο επόμενος σημαντικός καταλύτης θα αφορά τις πρώτες ενδείξεις από το μέτωπο των Χριστουγεννιάτικων πωλήσεων οι οποίες ανακοινώνονται στο τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση θα πρέπει να είναι προσεκτικότεροι, καθώς η Αγορά έγινε πιο δύσκολη και πλέον συνυπολογίζονται κι άλλα μεγέθη, όπως τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, τα οποία δεν είναι ευχάριστα.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί επιχειρηματίες διαπιστώνουν ότι κάθε μήνα έχουν τουλάχιστον μία υποχρέωση απέναντι στην εφορία, είτε με την εισφορά, είτε με το ΦΠΑ, είτε με την τρέχουσα φορολογία. Αυτή η κατάσταση στερεί ρευστότητα από το καθημερινό επιχειρείν, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα κέρδη που καταγράφονται είναι λογιστικά, ή αποτέλεσμα περιορισμού του κόστους λειτουργίας, άρα μη επαναλαμβανόμενα.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η αγωνία είναι για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου, το οποίο θα συγκριθεί από χαμηλή βάση, αλλά εάν δεν ενισχυθεί η ζήτηση, οι εξελίξεις δεν θα οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα.

Τεχνικά και σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη ο σχηματισμός των δύο τελευταίων συνεδριάσεων προδιαθέτει για μία ακόμα πτωτική συνεδρίαση (“τρεις μαύροι ιππότες”), όπως αναφέρει η βιβλιογραφία.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Χαμηλότερος ο δανεισμός τίτλων (22500 Εθνική, 5000 Eurobank, 54400 Coca-Cola, 9500 MIG, 32400 Πειραιώς, 9400 ΕΧΑΕ, 5000 Κύπρου, 7500 ΟΤΕ, 11300 Τιτάν, 7200 ΟΠΑΠ, 38700 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2436), Alpha Bank (2239), ΟΤΕ (697), Ταχ. Ταμιευτήριο (183), MPB (450), Eurobank (987), Πειραιώς (571), ΔΕΗ (1649), MIG (702), Κύπρου (330), Μυτιληναίος (166), Intralot (588), Ελλάκτωρ (177), Coca-Cola (295), Αγροτική (145), ΕΧΑΕ (129), ΟΠΑΠ (184), ΓΕΚ (268).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 10/11 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: MIG 73800 τεμ., ΟΠΑΠ 125000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank 885895 τεμ., Εθνική 11600 τεμάχια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v