ΧΑ: Λήγουν παράγωγα και δικαίωμα της Alpha Bank

Ημέρα λήξης της σειράς Παραγώγων αλλά και του… δικαιώματος της Alpha Bank. Χαμηλότερα χθες η Wall Street, δίνει αφορμή στο ΧΑ να συγχρονιστεί έστω στην διορθωτική κίνηση των αγορών.

Τα εύσημα, από τον γράφοντα, στον Χρήστο Παπουτσή, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ (*).

Επιτέλους θα "καταφέρει" το ΧΑ να συγχρονισθεί με τα ξένα χρηματιστήρια και την Wall. Συγχρονισμός στην φάση διόρθωσης βέβαια, που ξεκίνησε εχθές το βράδυ από την Νέα Υόρκη και περνά από νωρίς το πρωί στις ευρωπιακές αγορές. Αφού αποτύχαμε να "πιάσουμε" τον ανοδικό βηματισμό των ξένων (για τους λίγο ως πολύ γνωστούς λόγους) ε! μας δίνεται αφορμή να το πράξουμε σε αυτόν τον κύκλο των αγορών.

Να δούμε, καθώς ο Ftse20 παρά την χθεσινή διόρθωση του παραμένει στο κανάλι των 1.304-1.387 μονάδων και θα αποτελούσε ζητούμενο να προσαρμοστεί με την κίνηση των ξένων αγορών, έστω και τώρα στην διόρθωση τους, αυξάνοντας τις πιθανότητες να τις ακολουθήσει στην επόμενη "χρωστούμενη" ανοδική αντίδραση.

Προσώρας όμως έχουμε μπροστά μας μία εξαιρετικά… ιδιόρρυθμη συνεδρίαση λόγω της λήξης των Παραγώγων και του δικαιώματος της Alpha Bank. Ειδικά για το δικαίωμα οι έντονες καθημερινές αναταράξεις, η αυξημένη κερδοσκοπία όλες αυτές τις συνεδριάσεις της περιόδου, η συνολική διακύμανση μπορεί να θεωρηθούν πρωτόγνωρα. Το ότι ενδεικτικά στη συνεδρίαση της 18/11 η συνολική διακύμανση έφτασε το 21,5% με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Λεπτομέρειες θα πείτε, αλλά δεν βαριέσαι… Ιδιόρρυθμη συνεδρίαση, που κατά την εκτίμηση μας χρειάζεται αυξημένη προσοχή και επαγρύπνηση καθώς οι πλευρές των πωλητών-αγοραστών θα έχουν αρκετή δουλειά από την αρχή της συνεδρίασης. Οι πρώτοι γιατί θεωρούν, πως η συγκυρία τους διευκολύνει να κερδίσουν από την διόρθωση του 20άρη έως τις 1.250 μονάδες.

Οι αγοραστές γιατί γνωρζίουν πολύ καλά, πως σε πτωτική αγορά με αδύναμες τις τράπεζες μία "επιθετική αντασφάλιση πτωτικών θέσεων" θα μπορούσε να φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Η Εθνική στα 23,43 ευρώ "έχει να αντιμετωπισει" τον κίνδυνο υποχώρησης στα τελευταία χαμηλά των 22,60 ευρώ.

Ανάλογα εκτεθειμένες στο ενδεχόμενο της διόρθωσης εμφανίζονται όμως και η AlphaBank στα 10,44 ευρώ με στήριξη στα 10,2 ευρώ και η Eurobank στα 9,88 με στήριξη στα 9,3 (και εξαιρετικά αδύναμη τεχνικά όσο παραμένει χαμηλότερα των 10 ευρώ). Να δούμε και την ΔΕΗ στα 13,91, τον αδύναμο ΟΠΑΠ στα 16,32 ευρώ (με ένα κατακόκκινο σερί έξη συνεδριάσεων…) και ΟΤΕ στα 10,6 ευρώ.

(*) Η πρώτη-ουσιώδης όμως- διαφοροποίηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα προφανώς και δεν προοιωνίζεται ανέφελη συνέχεια. Εκτίμηση μας, πως όσο θα επιχειρείται να ασκηθεί αποτελεσματική οικονομική πολιτική θα πληθαίνουν οι διαφοροποιήσεις. Και όσο το παιχνίδι θα χοντραίνει στο τασικό ΠΑΣΟΚ και θα πλησιάζει η περίοδος λήξης της θητείας του Λ. Παπαδήμου στην ΕΚΤ θα εκφράζονται όλο και πιο φυγόκεντρες απόψεις…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v