Και το ΧΑ θέλει το Γερμανό του (Ότο)

Τελικά ο πεισματάρης παίκτης, ο μεθοδικός και γνώστης του παρασκηνίου και της ψυχολογίας της μάζας συνήθως βγαίνει κερδισμένος. Εκεί, που ο πλειονότητα ποντάρει στην "προγραφή" του και ετοιμάζει την δημόσια διαπόμπευση του.

Μπράβο ρε μάγκες με τον γερμανό σας!

Ακόμη και από έναν απλό ποδοσφαιρικό αγώνα μπορεί να δοθούν από τόσο λίγους τόσες πολλές απαντήσεις σε τόσο πολλούς… ξερόλες. Και για αυτό (ξανά) μπράβο στα παλληκάρια του γερμανού Οθωνα.

Στο ΧΑ συνεχίζεται η ασαφής εικόνα με την αγορά να παραμένει για 32 ημέρες χαμηλότερα της κορυφής των 1.579 μονάδων της 15 ης Οκτωβρίου.

Εκτοτε για Γενικό Δείκτη και Ftse20 διαγράφεται μία αμφίσημη πορεία με ενδιαφέρουσα- αν μη τι άλλο- την αυτονόμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τα περισσότερα ευρωπαικά κυρίως όμως από την Wall.

Αναφερόμαστε σε αυτή την περίοδο (εμφανής κυματισμός) εστιάζοντας στο ότι μετά την 09/11 για πρώτη φορά χθες ο 20άρης κατάφερε να σημειώσει υψηλότερο υψηλό του αμέσως προηγούμενου.

Τεχνική λεπτομέρεια, που σύμφωνα με την εκτίμηση του αναλυτή Δημήτρη Γονιδάκη "τον κρατά μέσα στην ακτίνα 1304.50-1321.50 και με το χαμηλό του στο 1310 το κατάφερε".

Εκ των πραγμάτων η παρακολούθηση της αγοράς επιχειρείται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση με την στάση των ξένων και ορισμένων ισχυρών Ελλήνων επενδυτικών πόλων να μην δίνει ξεκάθαρη ένδειξη και χωρίς να ακυρώνει ακόμη το σενάριο μίας τελευταίας ανοδικής αντίδρασης.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να προσεγγισθεί σε πρώτη φάση και να διασπασθεί ανοδικά η περιοχή των 1.375 μονάδων (με τον Ftse20 να αντιδρά εχθές έως τις 1.361,7 μονάδες) να διαμορφώνεται τελικά περίπου 20 μονάδες χαμηλότερα.

Εχθές όμως καταγράφηκε μετά από καιρό (6-8 συνεδριάσεις) προσπάθεια αλλαγής τάσης σε μετοχές όπως Alphabank, Eurobank με την πρώτη να παίρνει μία μικρή ανάσα (μετά από ένα αρνητικό σερί 8 συνεδριάσεων) και την Euro στα 10,13 ευρώ να επιχειρεί τον απεγκλωβισμό της από επίπεδα χαμηλότερα των 10 ευρώ.

Βέβαια το μεγάλο στοίχημα παραμένει η Εθνική και κατά πόσον δεν θα χαθούν τα 22-22,5 ευρώ. Με χαμηλό τα 22,6 στις 16/11 η μετοχή έχει υποχωρήσει τις τελευταίες συνεδριάσεις διαδοχικά στα 23,01-23,05 και 24,25-24,14 ευρώ με ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους να απορροφούν την προσφορά που βγαίνει σταθερά μετά τις 24-25/11.

Εάν κρατηθούν αυτές οι χαμηλές τιμές για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σήμερα-αύριο τότε το σενάριο επαναπροσέγγισης των 1.375 μονάδων για τον Ftse20 θα συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες.

Συνεκτιμώντας, πως την ίδια περίοδο οι μόνες μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης που έχουν αυτονομηθεί (ανοδικά) είναι της Jumbo στα 9,32 ευρώ, του Ελλάκτορα στα 5,86 ευρώ (της μόνης από τον Ftse20) και δευτερευόντως των μεσαίων ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Μηχανικής, Lamda Development, A B Βασιλόπουλος, Πήγασος και καμίας άλλης.

Αφήνοντας όμως περιθώριο κίνησης (από τις 10/11 έως και εχθές) σε τίτλους όπως Πετζετάκις, Καρδασιλάρης, Μπενρουμπή, Μαίλλης, Profile και ελάχιστων ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Πριν από λίγο τα Συμβόλαια παρέπεμπαν σε οριακά αρνητικό άνοιγμα για τον DAX, ενώ εχθές βράδυ στην Wall η συγκρατημένη υποχώρηση αφήνει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας κίνησης προς τις 1.200 μον. για τον S&P 500 και προς τις 11.000 μονάδες για τον Dow Jones.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v