Ανάσχεση των πιέσεων μέσω ΕΤΕ-Alpha

Το χαμηλό του FT 20 στις 1.309,99 είναι το δεύτερο μετά από αυτό των 1.304,5 μονάδων της Δευτέρας. Στα χέρια ΕΤΕ-Alpha η προσπάθεια ανάσχεσης της διόρθωσης με την πρώτη να αντιδρά μέχρι 3%. Παλεύει τα 10€ η Eurobank.

Με την δεύτερη… καλημέρα ξεκίνησαν οι βολές των πωλητών πιέζοντας τον FTSE 20 έως τις 1.309 μονάδες. Σχεδόν έξι ποντάκια από το τελευταίο χαμηλό, που είχε γράψει ο δείκτης και σχεδόν πάνω στην γραμμή συναγερμού.

Οι πρώτες κινήσεις των παικτών έδωσαν προς στιγμήν την εντύπωση, πως θα επιχειρηθεί μία κόντρα κίνηση με αιχμή τις τράπεζες, ωστόσο από τα υψηλά του δείκτη (3.365 μονάδες) άρχισαν πωλήσεις με σχεδόν παράλληλο κλείσιμο θέσεων πώλησης στην αγορά Παραγώγων.

Έξυπνη κίνηση, καθώς στα πρώτα 20-25 της συνεδρίασης είχαν αλλάξει χέρια συνολικά 60 εκατ. ευρώ (και στις δύο αγορές) με την Eurobank να πιέζεται και σήμερα χαμηλότερα των 10 ευρώ.

Τα παιδιά της eZMarket θεωρούν από τη συνεδρίαση της 16/11 πως διόρθωση της Eurobank χαμηλότερα και των 10 ευρώ και απώλεια μίας τόσο σημαντικής στήριξης «αδυνατίζει» εξαιρετικά τη μετοχή προκαλώντας παράπλευρες πιέσεις σε άλλες τραπεζικές μετοχές.

Όμως εμείς θα σταθούμε σε αυτό, που ο φίλος Στέφανος ισχυρίζεται (από την προηγούμενη εβδομάδα) ο τι δηλαδή το 1.300άρι μπορεί να αποδειχθεί σημείο αναφοράς για την βραχυπρόθεσμη τάση. Για να δούμε, καθώς από τα χαμηλά των 23,05 ευρώ άρχισε να μαζεύεται η Εθνική Τράπεζα και από τα 10,29 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank.

Αυτή είναι η μία πλευρά, το ένα στρατόπεδο (πάντα κατά την εκτίμηση μας) με την άλλη δηλαδή την Eurobank να παλεύει να αντιδράσει έως τα 10,13 ευρώ, κάτι που εν μέρει επιτεύχθηκε.

Με τον τραπεζικό δείκτη να κινείται από τα χαμηλά των 3.292 μονάδων ο 20άρης παραμένει πάνω από τις 1.310 μονάδες και η αγορά δεν χάνει οριστικά τις 2.500 μονάδες.

Εμφανείς οι κόντρες μεταξύ αγοραστών-πωλητών, παικτών που ποντάρουν σε αντίδραση του FTSE 20 (κατ΄ αρχήν στόχος η κίνηση προς τις 1.375) και εκείνων που επιμένουν χαμηλότερα των 1.300 μονάδων σε αυτόν τον γύρο της αγοράς. Αντιπαράθεση, που περνά στο μεγαλύτερο μέρος του FTSE 20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με ελάχιστες δυνάμεις (Κύπρου, Μυτιληναίος, Marfin Popular, OTE, Τιτάν ) να προσπαθούν ανοδικά προσπάθεια και την πλειονότητα των τίτλων αυτής της κατηγορίας να συνεχίζει χαμηλότερα.

Ανάλογη εικόνα και για το μεγαλύτερο μέρος του…ταμπλώ με 60-65 μετοχές να υποχωρούν έναντι περίπου 35 που επιχειρούσαν αντίδραση.

Από το υπόλοιπο της αγοράς συνεχίζει να ξεχωρίζει η MLS στα 2,38 ευρώ με συναλλαγές αξίας 330 χιλιάδων ευρώ) και τη μετοχή μέσα στην 20άδα από πλευράς τζίρου, η Proton Bank στα 1,92 ευρώ, η Γενική Τράπεζα στα 0,87 ευρώ, η Frigoglass στα 8 ευρώ και ακόμη λιγοστές.

Ωστόσο θα επιμείνουμε να παρακολουθούμε το διπλό χαμηλό του FTSE 20 των 1.304,5 μονάδων στη συνεδρίαση της Δευτέρας και το σημερινό χαμηλό στις 1.309,99 μονάδες και το ενδεχόμενο επικράτησης της πλευράς Εθνικής-Alpha Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v