Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το... δεξί ο Δεκέμβριος

Προσδοκίες για επαναφορά του ΧΑ υψηλότερα φέρνει ο Δεκέμβριος. Σημαντική η απόκλιση των δεικτών από τις διεθνείς αγορές, χαμηλότερες οι αποτιμήσεις με τους ξένους να αρχίζουν να αντιμετωπίζουν θετικότερα ομόλογα-μετοχές.

Καλό μήνα να έχουμε!.

Η "φροντίδα", που επιδείχθηκε εχθές στην διαδικασία της δημοπρασίας προκειμένου ο FTSE 20 να "κλείσει" υψηλότερα των 1.174 μονάδων ενισχύει την εκτίμηση μας, πως αρκετά ισχυρά χέρια κινούνται τεχνικά στην αγορά.

Ο 20άρης διαμορφώθηκε τελικά στις 1.178,3 μονάδες με πολύτιμες βοήθειες από Eurobank, ασφαλώς Alpha Bank και την θετική έκπληξη εχθές από πλευράς Αγροτικής Τράπεζας. Την εκτίμηση μας για τον ρόλο της ΑΤΕ (σε συνδυασμό με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υπό την κεφαλαιακή κάλυψη της Εθνικής Τράπεζας) την παραθέσαμε σε χθεσινό σχόλιο μας.

Το ενδιαφέρον είναι πως η μετοχή της Alpha Bank με δύο καλές συνεδριάσεις αντέδρασε κατά 1,2% στα 8,70 ευρώ την Παρασκευή και κατά 5,2% στα 9,15 ευρώ, εχθές. Απομακρύνθηκε λοιπόν η τιμή από τα κομβικά 8 ευρώ της α.μ.κ επαναφέροντας στη θέση της την…καρδιά ισχυρών ξένων παικτών και αναδόχων.

Ισχυρότερη όμως φαίνεται διαγραμματικά η αντίδραση της Eurobank με 3,6% στα 8,60 ευρώ (27/11) και εχθές με 2,7% στα 8,83 ευρώ. Τραπεζικοί κύκλοι διευκρίνιζαν πως η αντίδραση της Eurobank ουδεμία συσχέτιση έχει με τις τελευταίες διοικητικές αλλαγές στην ηγεσία της Εθνικής Τράπεζας.

Στην τελευταία λογικά μεγάλο μέρος των τελευταίων ρευστοποιήσεων θα πρέπει να αποδοθεί είτε άμεσα είτε έμμεσα στις αιτιάσεις της Fidelity για τις τελευταίες εξελίξεις, μία πίεση που συν τοις άλλοις διαμορφώνει χαμηλότερη αποτίμηση για τον Ομίλο.

Σε μία συγκυρία, που οι ξένοι οίκοι αρχίζουν να τα…γυρίζουν τόσο για τα ελληνικά ομόλογα όσο για μετοχές ελληνικών τραπεζών. Δεν είχαμε θεωρήσει τυχαία την παρέμβαση της UBS, όταν προέτρεπε τους πελάτες της να αρχίσουν "να κλείνουν πωλητικές θέσεις τους" και προφανώς μόνο…συμπτωματική δεν θεωρείται η στάση της Merrill Lynch αλλά και η αναθεώρηση της σύστασης από πλευράς Morgan Stanley, Citigroup, Nomura κ.λ.π

Θεωρούμε πιθανότατο, πως οι "ισχυροί αγοραστές" στους οποίους αναφερόμασταν στην διάρκεια της έντονης πίεσης θα είναι τελικοί ή έμμεσοι πελάτες όλων αυτών των ξένων οίκων.

Η ουσία είναι, πως οι Βρυξέλλες έστειλαν το μήνυμα, οι κερδοσκόποι συνέφεραν λίγο τις αγορές ομολόγων-μετοχών και ο Δεκέμβριος τους βρίσκει με "μεστές και χαμηλόαγορασμνένες θέσεις".

Από αυτή την άποψη εκτιμούμε, πως η απόκλιση που καταγράφηκε τον Νοέμβριο με το ΧΑ να διορθώνει όταν λ.χ. ο Dow Jones στην Wall ενισχύονταν κατά 6,5% θα μειωθεί, θα κλείσει.

Κλειδί για την βραχυπρόθεσμη τάση θεωρούμε την απορρόφηση των πιέσεων στη μετοχή της Εθνικής, την άμβλυνση της πίεσης που αντανακλαστικά ασκήθηκε εχθές στη μετοχή του ΟΤΕ (λόγω της εξόδου από τον ευρωπαικό δείκτη MS) κυρίως όμως τη συνέχιση της βραχυπρόθεσμης φοράς των Eurobank, Alpha Bank.

Επιπρόσθετα η Αγροτική θα επιχειρηθεί να διαμορφώσει υψηλότερη αποτίμηση, όπως σταδιακά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ κινητικότητα σημειώνεται και στους κλάδους ενέργειας, κατασκευών, υποδομών.

Αλλά και από το υπόλοιπο…ταμπλώ, όπου παρατηρείται σχετική κινητικότητα μετοχές εταιρειών, όπως ΑΕΓΕΚ, Βωβός, Dionic, Αγροτική Ασφαλιστική, εβζ, Sprider, Νηρεύς, Laviphram, Πλαστικά Θράκης, Δομική Κρήτης κ.α. "σήκωσαν" συναλλαγές και φαίνεται να αποκτούν εκ νέου βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v