"Παιχνίδι" πωλητών με ισχνό τζίρο

Με πολύ χαμηλές συναλλαγές ο Ftse20 μετρά απώλειες υπερδιπλάσιες του 40άρη και 7πλάσιες του Small Cap 80. Στην πρέσα οι τράπεζες, λόγω και των πιέσεων που δέχεται ο κλάδος στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σε καθεστώς επιτήρησης από τις αγορές….το ΧΑ, με ευρωελέγχους κάθε μήνα και καθημερινή δοκιμασία στις αγορές ομολόγων -μετοχών.

Το ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας, που έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία καθιστά το χρηματιστήριο άμεσο "μετρητή" -σηματωρό- αποδέκτη θετικών τε αλλά κυρίως αρνητικών ειδήσεων, εξελίξεων.

Στις 2.326 κολλημένος σταθερά μέχρι 2,4% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης, στις 1.210 μονάδες ο Ftse20 με τις τράπεζες να υποχωρούν κατά 3,3% σχεδόν με το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα των Στ. Κοτζαμάνη- Γ. Σαββάκη το ΧΑ έχει περιέλθει σε φάση εποπτείας-επιτήρησης των ξένων, καθώς ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών της Ευρωζώνης (Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ) προειδοποιεί (σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία) πως η χώρα, η οικονομία θα ελέγχεται κάθε μήνα.

Σε αυτό το πιεστικό περιβάλλον δεν είναι άξιον απορίας ούτε ο…εναρμονισμός των βασικών δεικτών, μετοχών με το περιεχόμενο των κάθε λογής εκθέσεων, αναλύσεων και φημών για την αγορά μας ούτε τα στοιχεία των συναλλαγών για τον Νοέμβριο. Εκροές 107 εκατ. ευρώ με θεαματική ενίσχυση των συναλλαγών, που πραγματοποιούνται από ξένους και…ξένους στο ΧΑ ειδικότερα σε στοχευμένες μετοχές του Ftse20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η τελευταία προσέγγιση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο σε συνδυασμό με τη γενικότερη εικόνα, που έχει διαμορφωθεί στις ευρωαγορές (δες σχετικό θέμα) δημιουργεί ακόμη ένα κύμα ρευστοποιήσεων που κρατά την Εθνική στα 20,58 με χαμηλό ημέρας τα 20,38 ευρώ με ποσοστό της τάξης του μείον 3,8% , ενώ η Eurobank υποχωρεί κατά 4,2% στα 8,97 ευρώ, η Alpha Bank κατά 2,2% στα 8,80 ευρώ, η Κύπρου στα 4,87, η Πειραιώς στα 9,82, ενώ απώλειες έως 2,8% μετρούν το ΤΤ στα 4,53 και η Αγροτική στα 1,89 ευρώ ( με συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά).

Χαμηλότερα όμως παρασύρεται το σύνολο των μετοχών του Ftse20, καθώς ο ΟΠΑΠ κινδυνεύει να χάσει και τα 16,8 ευρώ, τη στιγμή που η ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 12,54 (-0,79%), ο ΟΤΕ στα 10,36 (-1,3%) . Χαμηλότερες τιμές και για Τιτάν στα 21,01, Μυτιληναίο στα 5,36, Ελλάκτωρ στα 5,49 ευρώ, ενώ από τον 20άρη εξαίρεση αποτελεί η Ιντραλότ στα 3,7 ευρώ, που κινείται 1,2% υψηλότερα.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση χρήζει αναφοράς η κόντρα κίνηση της Τέρνα Ενεργειακής στα 6,42 ευρώ (1,1%), η Jumbo στα 8,82 ευρώ. Όλα αυτά με συναλλαγές μόλις 69-70 εκατ. ευρώ από τα οποία τα μισά έχουν γίνει μόνο σε Εθνική-Alpha Bank. Υψηλός τζίρος πραγματοποιείται και σε Marfin Popular στα 2,45, Alapis στα 0,43, ΕΧΑΕ στα 8,11 αλλά και σε άλλες μετοχές του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 1 προς 2 δηλαδή σχετικά καλύτερη από την εικόνα του Ftse20 με τον 80άρη να υποχωρεί κατά 0,4%, τον 40άρη κατά 0,9% έναντι 3% του 20άρη.

Συγκριτική απεικόνιση, εάν υποθέσουμε πως μπορεί να… διασωθεί κάτι σε αυτή την τόσο ευαίσθητη περίοδο για τις τράπεζες (και κατ΄επέκταση του Ftse20). Από τις σχεδόν 50 μετοχές που κινούνται ανοδικά ξεχωρίζουν μετοχές της καλούμενης περιφέρειας (Altec, Τεχνική Ολυμπιακή κ.α. ) αλλά και Κούμπα (στα 0,42 ευρώ), ΚΡΕΚΑ (0,83 ευρώ), Υγεία (1,85 ευρώ ) και ακόμη μερικές περιπτώσεις.

Στα μέχρι τώρα υπ' όψιν της συνεδρίασης κρατάμε την…σπουδή αρκετών παικτών να πιεστεί και να παραμείνει κολλημένος χαμηλότερα ο Ftse20 και οι τράπεζες με…επαπειλούμενη τη φημολογία για νέα υποβάθμιση από άλλον εκτιμητικό οίκο. Την υποχώρηση με συγκριτικά χαμηλές συναλλαγές, την μάλλον άνετη συντήρηση των βασικών δεικτών υψηλότερα των χαμηλών τιμών της 27ης Νοεμβρίου και την προσπάθεια αυτονόμησης ορισμένων μετοχών της χαμηλότερης αποτίμησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v