Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις κρίσιμες παράμετροι στο ΧΑ

Το κλείσιμο θέσεων πώλησης "απελευθερώνει" το ΧΑ , τουλάχιστον έως το πρώτο 15νθήμερο Ιανουαρίου, εφόσον οι ξένες αγορές μείνουν στα υψηλά, αναληφθούν πρακτικά βήματα από κυβέρνηση και διατηρηθούν τεχνικά χαρακτηριστικά.

Σε μία τελευταία ανοδική αντίδραση, προκειμένου να "ξεφορτώσουν" μετοχικές θέσεις τους σε καλύτερες τιμές προσβλέπουν αρκετοί από τους "πωλητές" της αγοράς Παραγώγων.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η τελευταία τριπλή σειρά παράγωγων προιόντων για φέτος με την πλειονότητα των short παικτών να κλείνει τις θέσεις του με σημαντικά κέρδη.

Σε θεωρητικές τιμές, όσοι είχαν ποντάρει στο ενδεχόμενο της διόρθωσης κέρδισαν από τα Συμβόλαια του Ftse20 περίπου 475 μονάδες (σχεδόν 30% σε απόδοση), καθώς ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχώρησε στις 1.100 από τις 1.575 μονάδες.

Χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούσαν, πως η τελευταία σειρά παραγώγων για το 2009 έδωσε υψηλότατες υπεραξίες σε όσους είχαν ποντάρει στο ενδεχόμενο των διαδοχικών υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας και της θεαματικής διόρθωσης των χρηματιστηριακών δεικτών, μετοχών.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, πως στο τελευταίο triple witching της χρονιάς έδωσε υπεραξίες ανάλογες με εκείνες της έντονα ανοδικής περιόδου του ΧΑ.

Το "κλείσιμο" όλων αυτών των θέσεων πώλησης φαίνεται πως "απελευθερώνει" την αγορά, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο 10-15νθήμερο του Ιανουαρίου. Για να επιβεβαιωθεί το ενδεχόμενο της αντίδρασης οι αναλυτές εκτιμούν, πως θα πρέπει να α) συντηρηθούν οι ξένες αγορές κοντά στα τελευταία υψηλά τους β) να συνεχίσει το οικονομικό επιτελείο την προσπάθεια… πειθούς των επενδυτικών οίκων προχωρώντας στα πρώτα πρακτικά βήματα γ) να μην ακυρωθούν τεχνικής φύσεως χαρακτηριστικά για το ΧΑ.

ΞΕΝΟΙ vs ΧΑ

Στις ξένες αγορές το τελευταίο 15νθήμερο του 2009 επιφύλαξε την καταγραφή "νέων υψηλών τιμών" με τον DAX στη Φραγκφούρτη να διαμορφώνεται στις 5.903 μονάδες (στις 16/12) και μία μέρα νωρίτερα στην Wall ο Dow Jones να φτάνει τις 10.514 μονάδες.

Την ίδια περίοδο στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης παρέμενε "εγκλωβισμένος" στο εύρος των 2.074,9 μονάδων (στις 9/12) και των 2.440-2.480 (στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του μήνα).

Είναι επίσης ενδεικτικό, πως τις τελευταίες δέκα ημέρες η μέση διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη ξεπέρασε το 4% διαμορφώνοντας ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο σκηνικό με ακραίες διακυμάνσεις που αποδίδεται στις αλλεπάλληλες μεταβολές θέσεων της αγοράς Παραγώγων.

Χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν, πως εάν υπάρξει συνέχεια στην προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου με την εξαγγελία συγκεκριμένων κινήσεων, ενεργειών προς την κατεύθυνση που έχουν ζητήσει οι ξένοι επενδυτικοί όμιλοι δεν αποκλείεται να αναστραφεί η ροή εκροών-εισροών κεφαλαίων προς τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιρειών του Ftse20.

Στους επενδυτικούς κύκλους σημειώνεται με νόημα, πως από τον βαθμό ικανοποίησης των αιτημάτων που έχουν τεθεί από οίκους όπως Goldman Sachs, Deutsche Bank και Barclays (στην διάρκεια της τελευταίας κλειστής ενημέρωσης στο Λονδίνο) θα εξαρτηθεί η βραχυπρόθεσμη τάση του Ftse20.

Για αυτό περιμένουν κάτι περισσότερο στις τελευταίες συνεδριάσεις του 2009, ενώ θεωρούν ενδεικτική την υπεραπόδοση των μετοχών Αγροτικής και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Όμως και από τεχνικής πλευράς για τους τρεις βασικότερους δείκτες του ΧΑ ( Γενικό, Ftse20 και Τραπεζών) τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται ΄΄συσσώρευση΄΄ γύρω από το τρέχον εύρος τιμών. Διαδικασία, που μένει να αποσαφηνισθεί άμεσα δίνοντας κατεύθυνση στην αγορά.

Στην περίπτωση, που ο Γενικός Δείκτης υπερβεί άμεσα τις 2.200-2.220 μονάδες οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μίας ανοδικής αντίδρασης προς τις 2.400-2.450 μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για μία καθαρά τεχνικής μορφής κίνηση, που θα προσφέρεται για κατοχύρωση θέσεων σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές.

Δηλαδή για ένα τελευταίο "ξεφόρτωμα" πριν την επόμενη φάση, που σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών θα είναι έντονα καθοδική. Εάν όμως ο Γενικός Δείκτης υποχωρήσει χαμηλότερα και των 2.150 μονάδων τότε θα ενισχυθεί το σενάριο άμεσης περαιτέρω διόρθωσης τουλάχιστον προς τα χαμηλά των 2.075 μονάδων.


ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣΗΜΙΣΙ…

Εξήμισι συνεδριάσεις έμειναν για να βγει το 2009, μία χρονιά που αποφέρει θετική απόδοση της τάξης του 21% από τις 1.800 μονάδες που κυμαίνονταν ο Γενικός Δείκτης στην αρχή του έτους.

Είναι η πρώτη χρήση, μετά από δύο συνεχόμενες έντονων ζημιών και υποαξιών, που και το ΧΑ ακολουθώντας την φορά των ξένων χρηματιστηρίων απέδωσε "καρπούς".

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης απέδωσε σχεδόν 100% από τα χαμηλά του Μαρτίου (6-9/3) έως και τα υψηλά του Οκτωβρίου (15-16/10) για να διορθώσει και να συγκλίνει με τα επίπεδα των αναπτυγμένων αγορών.

Για παράδειγμα ο Dow Jones από την αρχή του έτους μετρά απόδοση 19%, ο S&P 500 23% (στο 41% για τον Nasdaq) o DAX στη Φραγκφούρτη 22,3%, ο FTSE100 του Λονδίνου σχεδόν 19,5% την ίδια περίοδο. Όμως το ΧΑ μετά τον τελευταίο καθοδικό κύκλο έχασε το συγκριτικό πλεονέκτημα υπεραπόδοσης που είχε ακολουθώντας τα αναπτυσσόμενα και αναδυόμενα χρηματιστήρια, που κράτησαν τα κέρδη τους και στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Ενδεικτικά οι βασικοί δείκτες στα χρηματιστήρια του Πεκίνου, της Μόσχας και του Μπουένος Άιρες γράφουν ακόμη κέρδη, που ξεπερνούν το 100%. Αλλά ακόμη και θεωρούμενες "ανταγωνιστικές" αγορές όπως της Βιέννης, της Πόλης ή της Βουδαπέστης παρουσιάζουν πολλαπλάσια απόδοση από της ελληνικής.

Χαρακτηριστικά ο δείκτης ATX (του βιεννέζικου χρηματιστηρίου ) έχει απόδοση 41% από την αρχή του έτους, σχεδόν 70% ο BSE της Βουδαπέστης και περίπου 90% ο δείκτης ISE της Κωνσταντινούπολης.

Από αυτή την άποψη σημειώνουν παράγοντες της αγοράς μένει να φανεί κατά πόσον το ΧΑ θα "μπει" στο 2010 ακολουθώντας σε απόδοση τα αναπτυγμένα ή θα μπορέσει να κινηθεί εκ νέου όπως τα χρηματιστήρια της περιφέρειας.

Η σημαντική απόκλιση του ΧΑ έναντι των περιφερειακών αγορών ενδέχεται να αναδειχθεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα με την προϋπόθεση, πως θα αμβλυνθούν οι πιέσεις των ξένων στην ελληνική οικονομία.


-------

Όπως αναφέρει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Η αγορά βρίσκεται 26% χαµηλότερα από τα υψηλά έτους ή 27 δις ευρώ χαµηλότερα σε επίπεδο αποτιµήσεων την ίδια στιγµή που οι ξένες αγορές βρίσκονται στα ψηλά έτους χωρίς µεγάλα διαλείµµατα διορθώσεων.

?στόσο στις τέλος της εβδοµάδας ένα µικρό τµήµα της αγοράς κινήθηκε λιγότερο µε βάση το spread και περισσότερο µε την δυναµική των χαµηλών αποτιµήσεων.

Η είδηση των αποκρατικοποιήσεων ύψους 2,5 δις ευρώ το 2010 λειτούργησε θετικά αφού η αγορά προεξοφλεί ότι ένα σηµαντικό µέρος της θα περάσει και από το χρηµατιστήριο.

Αυτή η διαφοροποίηση σε τίτλους αξίας της Ελληνικής αγοράς είναι το µόνο θετικό που αξίζει να κρατήσει κανείς σε µια κατά τα άλλα πολύ νευρική εβδοµάδα όπου η έλλειψη κάποιου θετικού εγχώριου καταλύτη έχει εθίσει την ψυχολογία σε βαθιά απαισιοδοξία για την επόµενη χρήση, έλλειψη ορατότητας για την εταιρική κερδοφορία και φυσικά την αρνητική φηµολογία στην υπερβολή της.

Τεχνικά ο Γενικός ?είκτης παρέµεινε εντός του ευαίσθητου εύρους που ορίζουν ο κινητός µέσος των 200 ηµερών (2.276) και το χαµηλό των 2074 µονάδων, µια ζώνη τιµών που συνιστά περισσότερο µια διάθεση αναµονής παρά µια αλλαγή στάσης στην επενδυτική συµπεριφορά. Η έντονα υποτιµητική εικόνα των ταλαντωτών έχει αποφορτιστεί µερικώς ενώ ο MACD κινείται πολύ οριακά στο να δώσει κάποιο σήµα αγοράς από πολύ υπερπωληµένα επίπεδα τιµών.

Στα θετικά της εξέλιξης της πτωτικής τάσης είναι το προοδευτικό σβήσιµο των συναλλακτικών όγκων και οι ανοδικές αντιδράσεις που παρατηρούνται κοντά στα κλεισίµατα των συνεδριάσεων φαινόµενα τα οποία προετοιµάζουν το ενδεχόµενο µιας καλύτερης εικόνας κατά την επόµενη εβδοµάδα.

Αν και η Ελληνική αγορά έχει αυτονοµηθεί πλήρως από την διεθνή τάση εκτιµούµε ότι u951 η ολοκλήρωση των υποβαθµίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα δώσουν µια µικρή ανάσα στις παραδοσιακά υποτονικές δύο εβδοµάδες που αφορούν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Σε αυτό το διάστηµα των 6 ½ συνεδριάσεων έως το τέλος του έτους υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους αγοραστές το οποίο αν δώσει κλείσιµο πάνω από τον κινητό µέσο των 200 ηµερών θα σηµάνει ενδεχοµένως και το τέλος της πτώσης από την κορυφή των 2.932 µονάδων.

Εξέταση εποµένως της συµπεριφοράς της αγοράς στις 2.280 µονάδες και παράλληλα µεγάλη αυτοπειθαρχία θα είναι τα δύο βασικά στοιχεία που καλείται να έχει ένας επενδυτής για το χρονικό διάστηµα που µεσολαβεί εώς το τέλος της χρονιάς. Έστω και για λίγες συνεδριάσεις η Ελληνική αγορά µπορεί να προλάβει ένα µικρό κοµµάτι του “Year end Rally”.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.168,43 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 0,36%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ενισχυθούν στο 21,38%. Ο FTSE 20 σημείωσε κέρδη 0,83%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 0,94%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,68% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος της Υγείας (14,39%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+7,06%), των Ασφαλειών (5,7%) καθώς και ο κλάδος της Τεχνολογίας (+5,18%).

Αντίθετα, με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα μεταξύ άλλων ο κλάδος των Προσωπικών & Οικιακών Προϊόντων κατά 4,56%, των Ταξιδιών & Αναψυχής (-2,89%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,56%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Alapis (ΚΟ) ( 23,26%), Quality & Reliability (18,18%), Αγροτική Ασφαλιστική (15,38%), CPI (14,29%), ΕΥΑΘ (14,25%), Καρδασιλάρης (13,89%), ΙΝΤΕΑΛ (13,51%), Centric (12,99%), Ακρίτας (12,9%) και Κλωνατέξ (12,50%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Eυρωσυμμετοχές (-22,73%), Ενωμένη Κλωστουφαντουργία (-16,67%), Βιοτέρ (-14,81%), Νεώριον (-13,27%), Folli- Follie (-12,84%), Μαίλλης (-9,68%), Κέκροψ (-9,57%), Φουντλινκ(-9,42%), Σιδενόρ(-8,64%) και Ελβάλ (-8,47%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v