Οι πωλητές παίρνουν κεφάλι

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η συνεδρίαση, της τελευταίας σειράς παράγωγων προιόντων για το 2009. Παραμένει χαμηλότερα η τιμή των Εθνικής, Eurobank συνεχίζεται η μόχλευση σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Αγροτική.

Με συναλλαγές μόλις 110 εκατ. ευρώ η μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης μόνο σε ημέρα λήξης τριών σειρών προιόντων στις αγορές Παραγώγων δεν παραπέμπει. Και μάλιστα του τελευταίου triple witching για το 2009, μίας χρονιάς προσοδοφόρας για τους κάθε λογής επενδυτές, όπου γης.

Για αυτό η μάλλον ήρεμη διακύμανση βασικών δεικτών και μετοχών παραπέμπει σε προσπάθεια ΄΄κλεισίματος΄΄ θέσεων πώλησης σε τιμές κοντά σε αυτές της υποκείμενης αγοράς, χωρίς ιδιαίτερο κόστος για τους πωλητές.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 2.190-2.195, ο FΤ 20 στις 1.125 μονάδες με την Εθνική Τράπεζα χαμηλότερα στα 17,80 ευρώ. Στα 8,2-8,3 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank και στα 7,7 της Eurobank ωστόσο ακόμη (γύρω στις 14.05) είναι νωρίς να έχουμε συνολικότερη εικόνα για τις κινήσεις των παραγωγάδων.

Στις διεθνείς αγορές το κλίμα είναι μάλλον ανάλογο, με μικρές αποκλίσεις για τους κυριότερους δείκτες και λίγο υψηλότερες θεωρητικές τιμές για τα Συμβόλαια των Dow Jones και S&P 500.

Μένει να φανεί η διάθεση των παικτών σταδιακά από τις 16.00-16.15 όταν θα έχουν γίνει πιο σαφείς οι ενδείξεις από την Wall, όσο και οι τελευταίες θέσεις των πωλητών στο ΧΠΑ.

Βέβαια μέχρι τώρα το ενδιαφέρον της συνεδρίασης φαίνεται να μονοπωλούν οι κινήσεις προεξόφλησης των κυβερνητικών χειρισμών σε θέματα αποκρατικοποιήσεων, δημιουργίας ενιαίων τραπεζικών σχημάτων και ολοκληρωτικής αποχώρησης του δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο λ.χ. του ΟΠΑΠ.

Στα 1,90 ευρώ η μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας, στα 4,45 του ΤΤ, στα 13,6 ευρώ της ΔΕΗ με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές. Επιπρόσθετα αυξημένοι τζίροι πραγματοποιούνται και σήμερα στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ (5,88), ΕΥΑΘ 4,90 ευρώ) ενώ κινητικότητα παρατηρείται και σε Γενική, Κύπρου, ΕΧΑΕ κ.α. Η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνεται στο 1,5 προς 1 με σχεδόν 95 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά.

Από το υπόλοιπο…ταμπλώ ξεχωρίζουν- με βάση τις συναλλαγές τους- η Αττικής στα 1,68 ευρώ, ο ΔΟΛ στα 1,96 ευρώ, οι Ευρωσύμβουλοι στα 2,70 ευρώ, η Ασπίς στα 0,85 ευρώ.

Για τη συνέχεια μένει να επιβεβαιωθεί η ανθεκτικότητα των 2.175 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 1.110 μονάδων για τον FΤ 20. Όλα αυτά με τις συναλλαγές να παραμένουν (14.15) στα χαμηλά επίπεδα των 113 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v